3 начина да използвате ябълков оцет против акне

Защо е полезен в борбата с пъпките и мазната кожа

07.10.2024г. / 12 30ч.
Илияна Николова
3 начина да използвате ябълков оцет против акне. Снимка: istock

3 начина да използвате ябълков оцет против акне. Снимка: istock

Ябълковият оцет е едно прекрасно средство за борба с акнето. Ако имате проблемна кожа, ябълковият оцет може да се окаже вашето решение. Акнето е възпалително заболяване на кожата, което е трудно за овладяване. При това състояние често е налице повишена секреция на себум, който омазнява кожата, създава условия за запушване на порите. Ябълковият оцет е добро решение при акне, защото балансира pH-то на кожата, свива порите, контролира секрецията на себум, като по този начин спомага за намаляването на гнойните пробиви по кожата.

Ябълковият оцет не само балансира pH-то на кожата, но намалява видимостта на пигментните петна, признаците на стареене, бръчките и фините линии, премахва токсините от кожата, подобрява нейната текстура.

Как да използвате ябълков оцет против акне?

Като измиващо средство 

  • ¼ чаша топла вода;
  • 1 супена лъжица ябълков оцет. 

Смесете двете съставки и разбъркайте добре. Изплаквайте кожата след измиване с получената смес. Не изплаквайте след това. Нека оцетът да свърши работата си и да въздейства върху кожата.

Свързани статии

Тоник 

  • 1 част ябълков оцет;
  • 1 част вода. 

Смесете двете съставки и ги сложете в стъклена бутилка. Разклатете добре. Дозирайте по малко от сместа върху памучен тампон. Почиствайте лицето с него сутрин и вечер. Тоникът с ябълков оцет ще помогне да балансирате кожата си, ще свие порите, ще намали омазняването и появата на пъпки. По желание може да добавите няколко капки масло от чаено дърво, което също има прекрасен ефект срещу акне.

Свързани статии

Пилинг маска 

  • 1 чаена лъжица ябълков оцет;
  • 1 супена лъжица ябълково пюре. 

Смелете една ябълка без кората, така че да се получи пюре. Добавете към нея 1 чаена лъжица ябълков оцет. Нанесете върху чиста и подсушена кожа. Оставете маската да подейства около 20 минути. Изплакнете с хладка вода. Пилинг маската ще помогне на горния слой клетки да се излющи по-бързо, като това провокира оздравителните процеси в кожата и помага за регенерирането на клетките. Като допълнителен бонус пилинг маската стяга порите и намалява себума.

Свързани статии

Коментирай