Аюрведа подправки за здраве през есенно-зимния сезон

Ароматни и полезни

03.10.2024г. / 05 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istockАюрведа подправки за здраве през есенно-зимния сезон.

Снимка: istockАюрведа подправки за здраве през есенно-зимния сезон.

Ако сте чували за аюрведа – индийска холистична система за добро здраве, вероятно знаете, че препоръчва консумацията на разнообразни подправки.

Подправките са част от нашето ежедневие. Те имат способността да затоплят или охлаждат организма ни, да въздействат върху различни системи, да облекчат някои неразположения. През есенно-зимния сезон уханието около нас е на канела, карамфил и други ароматни подправки.

Вижте кои да добавите към менюто си през тази есен и зима според аюрведа за добро здраве. 

Черен пипер

Черният пипер е подправка, която има лют, остър вкус, както и затоплящи и стимулиращи действия. Консумацията му подпомага кръвоносната, храносмилателната и дихателната системи. Черният пипер насърчава усвояването на хранителни вещества и здравословното елиминиране на преработената храна, като същевременно поддържа белите дробове.

Винаги избирайте черен пипер на зърна, който да смелите преди консумация, за да е свеж и вкусен.

Свързани статии

Кардамон

Кардамонът е сладка, леко пикантна подправка. Подпомага здравословното храносмилане, като се смята, че помага и при подуване на корема, газове, лошо храносмилане и поддържа здравословно коронарно кръвообращение. Той е една от най-често използваните подправки в аюрведа. Смята се, че консумацията му насърчава свежия дъх, полезна е за здравето на дихателните пътища.

Кардамон може да се консумира под формата на чай. Под формата на прах може да се добавя към овесени ядки, печива, сладки картофи, сладки сосове, оризов пудинг и други.

Канела

Канелата придава на храната остър, леко сладко-горчив вкус. В аюрведа се смята, че консумацията ѝ допринася за поддържане на храносмилателната, кръвоносната, пикочната, нервната и репродуктивната системи на тялото. Често се използва за повишаване на апетита, загряване на тялото, баланс на кръвното налягане и кръвната захар.

Свързани статии

Карамфил

Карамфилът представлява изсушени, неотворени пъпки от вечнозелено дърво, които имат остър, горчив вкус. Консумацията на карамфил поддържа здравословно храносмилане, апетита, имунната система, репродуктивното здраве и белодробната функция. Също така е известно, че ароматната подправка помага за облекчаване на газовете и поддържа добро храносмилането.

За да извлечете максимума от карамфила, аюрведа съветва да смелите цели зрънца карамфил, преди да ги добавите към чай или рецепти за ястия, в които се съдържа.

Кимион

Кимионът обикновено се използва под формата на семена или прах. Ястията с него винаги са много ароматни и вкусни. За консумацията му е известно, че подпомага усвояването на хранителните вещества, здравословното храносмилане, насърчава производството на кърма, полезен е за дихателното здраве.

Свързани статии

Джинджифил

Пресният корен от джинджифил има пикантен, сладък вкус и е известен в аюрведа като „универсалното лекарство“. Подпомага белодробната функция и контрола на кръвната захар, облекчава подуването и газовете в корема. Също така, консумацията му допринася за усвояването на хранителните вещества, здравословното храносмилане, подобрява кръвообращението.

Пресният джинджифил е успокояващ и елиминиращ излишните течности от организма. Заедно с останалите изброени аюрведа подправки е чудесен за есенно-зимния сезон.

Свързани статии

Коментирай