Кои храни за кои органи са полезни?

Добавете ги към менюто си

04.10.2024г. / 05 00ч.
Михаела Лазарова
Кои храни за кои органи са полезни?.Снимка: istock

Кои храни за кои органи са полезни?.Снимка: istock

Всеки знае, че някои полезни храни наподобяват формата на определени органи в човешкото тяло. Така например бананът прилича много на усмивка, нали? Според изследвания, консумацията на банани допринася за синтеза на серотонин в мозъка, което ни кара да се чувстваме щастливи и усмихнати.

Кои други полезни храни да добавите в менюто си и защо?

Моркови – Полезни за очите. Морковите дължат своя красив цвят на растителния химикал, наречен бета-каротин, който намалява риска от развитие на катаракта и помага за поддържане на добро зрение, сочат изследвания. Морковите са основен източник на витамин А, който насърчава здравето на очите и предпазва зрението.

Свързани статии

Домати – За здраво сърце. Формата на този плод наподобява тази на сърцето. Доматите са богати на ликопен, който играе важна роля за намаляване на риска от инсулт. При пациенти с високо кръвно налягане, консумацията на домати има умерен ефект на понижаване на стойностите, сочат изследвания. Освен това, консумацията на домати ни осигурява и източник на витамин С, който е от решаващо значение за здравето на сърцето.

Маслини – Полезни за яйчниците. Италианско проучване установява, че жените, чиято диета включва зехтин, са с 30% по-нисък риск от рак на яйчниците. Причините не са съвсем ясни за учените, но те смятат, че това се дължи на здравословните мазнини в маслото, които могат да помогнат за потискане на гени, предразположени към причиняване на рак.

Грозде – За здрав бял дроб. Гроздето прилича на алвеолите на белите дробове. Белите дробове са изградени от разклонения на все по-малки дихателни пътища. Доказано е, че хранителният план с високо съдържание на прясно грозде намалява риска от рак на белия дроб и емфизем. Гроздовите семена съдържат химикал, наречен проантоцианидин, който намалява тежестта на астмата, предизвикана от алергия

Свързани статии
.

Грейпфрут и други цитрусови плодове – За здравето на млечните жлези. Грейпфрутът съдържа вещества, наречени лимоноиди, за които е доказано, че потискат развитието на рак. Но лимоноиди се съдържат и в редица други цитрусови плодове.

Орехи – Полезни за мозъка. Ореховата ядка прилича на малък мозък, с ляво и дясно полукълбо. Орехите са едни от най-полезните ядки за здравето и функцията на мозъка. Те имат много високо съдържание на полезните омега-3 мастни киселини, които помагат за поддържане на мозъчната функция. Тези ядки са и добър източник на фолиева киселина (витамин В9) и витамин Е, както и на антиоксиданти.

Боб – Полезен за бъбреците. Бобовите зърна наподобяват формата на бъбреците. Смята се, че консумацията на боб помага за поддържане на бъбречната функция и осигурява разнообразие от минерали и витамини. Бобът е богат и на фибри, което пък намалява риска от запек.

Свързани статии

Целина – За здрави кости. Стръковете целина приличат на костите в човешкото тяло. Консумацията ѝ ни осигурява витамин К, който потиска намаляването на минералната плътност на гръбначните кости и помага за предотвратяване на костна загуба, която всяка жена изпитва по време на менопаузата.

Авокадо и круши – Репродуктивни женски органи. Това са едни от най-полезните храни за женското здраве. Смята се, че консумацията им допринася за хормоналното здраве и намалява риска от рак на шийката на матката.

Сладки картофи – За функцията на панкреаса. Формата на сладките картофи наподобява тази на панкреаса. Консумацията на зеленчуците може да помогне за балансирането на гликемичния индекс. Сладките картофи са с високо съдържание на бета-каротин, който е мощен антиоксидант, предпазващ всички тъкани на тялото, включително панкреаса, от увреждане, свързано с рак или стареене.

Свързани статии

Коментирай