Сок от кисело зеле – за здрави черва и кости

Защо сокът от зеле е толкова полезен

08.10.2024г. / 16 30ч.
Мария Дуковска
Сок от кисело зеле – за здрави черва и кости. Снимка: istock

Сок от кисело зеле – за здрави черва и кости. Снимка: istock

Киселото зеле е традиционна част от българската кухня. Обичаме да го приготвяме в ястия със свинско месо, в постни гозби, както и в печива като зелник. Но не бива да забравяме, че киселото зеле е не само вкусно, но и полезно. Особено неговият сок, който крие редица ползи за здравето.

Ето няколко причини да консумирате сок от кисело зеле по-често:

За по-добро храносмилане и здрави черва

Поради процеса на ферментация при киселото зеле, неговият сок е много богат на натурална млечна киселина. Тя от своя страна, потиска растежа на нежеланите чревни бактерии и стимулира растежа на добрите. Това е чудесна причина да пиете по-често сок от кисело зеле, защото това може да подобри храносмилането ви.

Укрепва имунната система

За да поддържаме добър имунитет обикновено пием витамини, хапваме повече плодове, пием пресен портокалов сок, защото знаем, че се нуждаем от витамин С. Сокът от кисело зеле също съдържа витамин С.

Един от най-важните елементи на имунната система, стимулиращ производството на бели кръвни клетки и увеличаващ клетъчната регенерация, може да бъде лесно набавен чрез зелевия сок. Витаминът играе и ключова роля в образуването на колаген, основен компонент за почти всяка част от тялото ни, включително органи, кръвоносни съдове, кожа, косми, мускули и кости.

Свързани статии

За силни и здрави кости

В сока от зеле се съдържат много ценни минерали, което го прави подходяща напитка, ако искаме да имаме здрави кости и да предотвратим появата на остеопороза.

В киселото зеле и неговия сок се съдържа и голямо количество витамин К, който произвежда протеини, регулиращи минерализацията на костите. Затова сокът от зеле може да допринесе за укрепването на костната система.

Свързани статии

Помага при запек

Ако често се случва да страдате от констипация или по-известна като запек, можете да си помогнете със сок от кисело зеле. Той има слабителен ефект и спомага за облекчаване на дискомфорта при запек.

Внимание! Тъй като сокът от кисело зеле, както и ястия с кисело зеле, съдържат много натрий, трябва да сте много внимателни, ако страдате от бъбречни или сърдечни заболявания. Ако имате такова заболяване, консултирайте се с лекар, преди да консумирате храни, богати на натрий.

Свързани статии

Коментирай