Захар от фурми – помага при запек

Богата е на антиоксиданти

11.10.2024г. / 08 30ч.
Михаела Лазарова
Захар от фурми – богата на антиоксиданти и фибри.Снимка: istock

Захар от фурми – богата на антиоксиданти и фибри.Снимка: istock

В желанието си да се храним по-здравословно, внимаваме с консумацията на сол и солени храни, но и на захар и захарни изделия. Пазарът ни предлага богат избор от по-здравословни заместители на бялата захар, като стевия, еритритол, кокосова захар, мед, сироп от агаве и други.

Ползвали ли сте захар от фурми?

На вид тя много прилича на кафявата гранулирана захар. Захарта от фурми се произвежда от стрити на прах сушени фурми. Подходяща е за приготвянето на хляб, сладки, бисквити, но не се разтваря добре в течности като кафе, чай, тъй като е богата на влакнини.

Обикновено се препоръчва съотношение 1:1 спрямо бялата и кафява захар, когато ще ги замествате със захар от фурми. Тъй като за доброто ни здраве е важно да поддържаме кръвната захар в баланс, важно е да знаем, че този вид захар има нисък, до среден гликемичен индекс.

Свързани статии

Какви са ползите за здравето от захарта от фурми?

Тя е богата на много хранителни вещества. Смята се, че тя има по-високо съдържание на антиоксиданти от всяка друга захар, дори в сравнение с меда и кленовия сироп. Захарта от фурми е богата на бета-каротин, лутеин и зеаксантин.

Антиоксидантите предпазват клетките в човешкото тяло от окислително увреждане, причинено от свободните радикали и окислените мазнини. И трите антиоксиданта са много полезни за здравето на очите и се смята, че предпазват от катаракта и макулна дегенерация.

Свързани статии

Също така захарта от фурми е с високо съдържание на танини, които поддържат храносмилателната система здрава и се борят с инфекциите. Богата е и на витамини и минерали, включително витамин А, калий, калций, мед, манган, магнезий и фосфор. Всички тези хранителни вещества са важни за костния, кръвния и електролитния баланс, сочат изследвания.

По-добър контрол на кръвната захар 

Един от основните недостатъци на рафинираните захари е високият им гликемичен индекс, който може да причини бързи скокове и сривове в нивата на кръвната захар. За разлика от тях фурмите имат по-нисък гликемичен индекс, което означава, че причиняват по-бавно и стабилно покачване на нивата на кръвната захар. Така се намалява рискът от енергийни спадове.

Въпреки това, ако сте диабетик или здравословното ви състояние налага да контролирате нивата на глюкоза в кръвта, е добре да се допитате до лекар или да следите стриктно как се отразява на стойностите на глюкозата този вид захар.

Свързани статии

Подобрява храносмилането

Фурмите са чудесен източник на полезни фибри. Съдържат приблизително 7 грама фибри на 100 грама. Фибрите са от решаващо значение за поддържане на здравето на храносмилането. Те са важни за микробиома, намаляват риска от запек.

Подобряване на естествения вкус на нашите рецепти

Фурмите не само придават сладост, но имат уникален профил на вкус, характеризиращ се с нотки на карамел и мед. Това естествено подобрение на вкуса може да направи нашите кулинарни произведения още по-вкусни.

Свързани статии

Свързани статии

Свързани статии

Коментирай