5 суперхрани, на които да наблегнете през октомври

Добавете смокини към салатата си

11.10.2024г. / 12 30ч.
Мария Василева
5 храни, на които да наблегнете през октомври. Снимка: istock

5 храни, на които да наблегнете през октомври. Снимка: istock

Независимо дали харесвате плодове, зеленчуци, риба или месо, консумирането на сезонни продукти може да е вкусен и питателен начин на хранене. Дайте на тялото си най-доброто и вижте на кои храни да наблегнете през октомври:

Ябълки

Ако посетите някоя овощна градина в началото на октомври, вероятно ще видите дърветата затрупани от зреещи плодове. Сега е времето от годината да се насладите на прясно набрани ябълки и има безброй различни начини да направите това. Можете да ги използвате дори и в пикантни ястия и да се насладите на ползите им за вашето здраве.

Ябълките намаляват холестерола, който е основен рисков фактор за сърдечни заболявания, защото запушва артериите, ограничавайки притока на кръв към сърцето. Но антиоксидантите и фибрите в ябълките са печеливша комбинация, която помага да се намали този холестерол. Видът фибри, който се откроява тук, е пектинът, който се свързва с холестерола в храносмилателния тракт и го изхвърля.

Свързани статии

Тиква

Изненадващо универсален зеленчук, тиквата е истинско удоволствие по това време на годината. Нарежете я наполовина, напълнете я със сирене фета и я запечете или я нарежете на кубчета и я добавете към любимите си яхнии и супи. Подобно на други оранжеви плодове и зеленчуци, тиквата е богата на бета- и алфа-каротин.

Вашето тяло ги превръща във витамин А, който е важен за имунната ви система. Тиквата има в състава си лутеин и зеаксантин, често срещани в жълтите плодове и зеленчуци, както и в яйцата. Заедно с бета-каротин и витамин А, те защитават очите ви от ултравиолетовите лъчи. Храните с високо съдържание на диетични фибри могат да подобрят храносмилането ви и да ви помогнат да поддържате здравословно телесно тегло.

Не на последно място – тиквата е страхотен хидратант. Една порция от нея съдържа приблизително 87% вода, а това може да ви помогне да останете хидратирани.

Смокини

Смокините са пълни с полезни вещества: фибри (за поддържане на здравословно храносмилане, облекчаване на запек и подобряване на здравето на сърцето чрез понижаване на кръвното налягане и холестерола). Основни хранителни вещества като мед, калий, манган, магнезий и витамин К. Други хранителни вещества, които могат да се борят с рака, помагат при управлението на кръвната захар и подпомагат усилията за отслабване.

Според специалистите, смокините са страхотна закуска или гарнитура за салата и съдържат много хранителни вещества. При това не е нужно да използвате голямо количество от тях.

Свързани статии

Цвекло

Цвеклото и сокът от него помагат на сърцето и белите дробове да работят по-добре по време на тренировка. Азотният оксид от цвеклото увеличава притока на кръв към мускулите ви. Някои спортисти ядат цвекло или пият сок от цвекло, когато тренират, за да подобрят представянето си. Цвеклото е богато на фолат (витамин B9), който помага на клетките да растат и функционират.

Фолатът играе ключова роля в контролирането на увреждането на кръвоносните съдове, което може да намали шансовете ви за сърдечни заболявания и инсулт.

Свързани статии

Круши

Крушите са чудесен източник на разтворими и неразтворими фибри. Всяка средно голяма круша съдържа около 20% от дневната стойност фибри. И двете форми на фибри са важни за здравето на храносмилането. Разтворимите фибри помагат за омекотяване на изпражненията, за да могат да преминават по-лесно, докато неразтворимите фибри добавят обем към изпражненията за предотвратяване и лечение на запек. Консумирането на достатъчно фибри също вероятно допринася за процъфтяващ чревен микробиом, който оказва влияние не само върху здравето на храносмилането, но и върху имунното и психическото здраве.

Голям метаанализ, който включва над 200 000 участници, установил, че консумацията на ябълки и круши е свързана с 18% намален риск от диабет тип 2. Консумирането само на една порция ябълка или круша на седмица се свързва с 3% по-нисък риск от диабет тип 2. Това изследване демонстрира корелация, а не причинно-следствена връзка, но тази връзка е интересна и може да предполага връзка между приема на тези плодове и риска от диабет.

Коментирай