7 храни, които чистят черния дроб

Детокс на организма

13.10.2024г. / 07 30ч.
Михаела Лазарова
7 храни за детокс на черния дроб.Снимка: istock

7 храни за детокс на черния дроб.Снимка: istock

Когато говорим за прочистване или детоксикация на организма, всичко започва от нашите хранителни навици и начин на живот. Детоксикацията е свързана с почивка, почистване и подхранване на цялото тяло. Елиминирането на токсините ни помага да поддържаме оптимално здраве. Един от най-важните органи в човешкото тяло, който ежедневно работи за неговия детокс е черният дроб.

Грижим ли се достатъчно за него, като поддържаме здравословно тегло и начин на хранене? Едни от най-полезните храни за прочистване на черния дроб са авокадо, червено цвекло, моркови, домати, лук.

Вижте кои други да добавите към менюто си. 

1. Чесън – Известно е, че той е богат на серни съединения, които са от съществено значение за поддържането на черния дроб и активирането на ензимите, които са отговорни за елиминирането на токсините от тялото.

2. Цитрусови плодове – Едни от най-полезните за здравето на черния дроб. Лимони, портокал, лайм, грейпфрут, са с високо съдържание на витамин С и други антиоксиданти. Консумацията им допринася за естествените очистващи способности на черния дроб.

Свързани статии

3. Корен от куркума – Коренът от куркума е най-добрият приятел на черния дроб, сочат изследвания. Куркумата действа противовъзпалително и е богата на антиоксиданти.

Подправката съдържа голямо количество антиоксиданти, които помагат за възстановяването на чернодробните клетки, предпазват от увреждане на клетките и подпомагат детоксикацията, сочат изследвания.

Свързани статии

4. Ябълки – Тези вкусни плодове ни осигуряват пектин, полифенолите, които са отговорни за поддържането на серумните и липидни нива в черния дроб под контрол. Ябълките също така съдържат ябълчена киселина, която помага за премахването на токсините и канцерогените. Ябълките имат противовъзпалителни свойства, които предпазват от затлъстяване на черния дроб и помагат за пречистването му.

5. Зелен чай – Зеленият чай е известен със своите антиоксиданти, които подобряват храносмилането.

6. Орехи – Тези ядки са полезни не само за здравето на мозъка, но и на черния дроб. Орехите са богати на омега – 3 мастни киселини, които са полезни за черния дроб, сърцето, мозъка, метаболизма и други.

7. Леща – Лещата е една от най-полезните бобови култури за здрав черен дроб. Смята се, че консумацията ѝ допринася за нормализиране на кръвната захар, намалява риска от рак и също така прочиства черния дроб.

Свързани статии