6 от най-добрите масла за растеж на косата

Включете естествени масла в рутината си за коса

15.10.2024г. / 07 00ч.
Мария Василева
6 от най-добрите масла за растеж на косата. Снимка: istock

6 от най-добрите масла за растеж на косата. Снимка: istock

Ако сте от дамите, които не са благословени с буйна и гъста коса, не унивайте! На помощ ви предлагаме този кратък списък, в който ще намерите натурални масла, които ще помогнат на косата ви да достигне така желаната от вас дължина. Кои са те?

Арганово масло

Аргановото масло е едно от най-добрите масла за растеж на косата. Това е така, защото то е невероятно богато на витамин Е и мастни киселини. Витамин Е е мощен антиоксидант, който помага за защитата на косата от свободните радикали и вредните фактори на околната среда. Аргановото масло помага както за защита на косата, така и за здрав скалп.

Мастните киселини в аргановото масло също помагат за подобряване на еластичността на косата, което предотвратява накъсването и цъфтящите краища. Еластичността е от решаващо значение, когато се опитваме да „отгледаме“ по-дълга и по-здрава коса.

Свързани статии

Кокосово масло 

Кокосовото масло е идеален избор за растеж на косата, благодарение на способността си да прониква в косъма и да намалява загубата на протеин, като същевременно добавя допълнителна влага. Позволява на кожата да абсорбира хранителните вещества по-лесно, което води до по-здрава коса. Но един от най-важните аспекти на кокосовото масло е лауриновата киселина.

Тя има противогъбични свойства, които се борят с проблеми с косата като пърхот и лющещ се скалп. Това в крайна сметка води до по-здрав скалп. Тези, които включват кокосово масло в рутинната си грижа за косата, ще забележат видимо по-мека и блестяща коса.

Масло от розмарин

Маслото от розмарин не получава толкова внимание, но заслужено става все по-популярно. И има защо! Научно доказано е, че то стимулира растежа на косата от основата на космения фоликул. Подобно на кокосовото масло, то също има способността да се справя с проблемите с пърхота и да насърчава по-здрав скалп, което е от съществено значение за здравия растеж на косата.

Но едно от най-интересните свойства е, че има потенциала да предотврати преждевременната поява на сиви коси. Това е така, защото инхибира производството на хормон, наречен DHT. DHT често се свързва с изтъняване на косата и преждевременно побеляване.

Свързани статии

Масло от жожоба

Интересен факт за маслото от жожоба е, че то имитира същото масло, което произвеждаме естествено. Включването на масло от жожоба във вашата рутина ви оставя с коса, която се усеща като хидратирана, но не и мазна. Поради този резултат маслото от жожоба за коса е страхотно за предотвратяване на накъсване и цъфтящи краища, когато се опитвате да накарате косата си да расте по-бързо.

Зехтин

Ползите от зехтина за здрава коса не трябва да се подценяват. Зехтинът е невероятно богат на омега-3 и други важни мастни киселини със силни антиоксидантни ползи. Това прави косата ни по-силна и по-добре защитена срещу остатъците и щетите от околната среда. Зехтинът също може да бъде бързо и лесно решение, когато косата ви е загубила блясъка си.

Свързани статии

Рициново масло

Това масло съдържа рицинолова киселина, която има пряко въздействие върху растежа на косата. Тази киселина насърчава притока на кръв и циркулацията, така че при масажиране растежът на косата се стимулира в тази област.

Като двойна полза, кръвообращението, предизвикано от масажирането на маслото в скалпа, допълнително насърчава растежа и по-здравия корен на косъма, тъй като хранителните вещества се абсорбират точно в основата. Освен това, също така помага в борбата с тежки състояния на скалпа като пърхот!

Свързани статии

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 часа )