Как да облекчите екзема с домашни средства

Успокояващи средства, които облекчават раздразнената кожа

21.10.2024г. / 10 26ч.
Илияна Николова
Как да облекчите екзема с домашни средства? Снимка: istock

Как да облекчите екзема с домашни средства? Снимка: istock

Екземата е едно от най-упоритите и трудно повлияващи се кожни състояния. С домашни средства обаче можете да облекчите успешно неприятната екзема, да успокоите кожата, да върнете мекотата ѝ. Екземата причинява сърбеж, лющене, зачервяване, обриви. Засегнатите участъци от кожата могат да станат дори болезнени, ако екземата не се третира редовно и с правилните средства. А вкъщи разполагате с домашни средства, които могат да помогнат да облекчите оплакванията при екзема.

Какви домашни средства можете да използвате, за да облекчите екзема?

Кокосово масло 

Кокосовото масло е прекрасен натурален продукт, който има прекрасни свойства срещу екзема. Кокосовото масло съдържа мастни киселини, които проникват дълбоко в кожата, помагат за възстановяването на клетките, намаляват лющенето и сърбежа. Мастните киселини в кокосовото масло имат чудесен хидратиращ и подхранващ ефект. В допълнение кокосовото масло има противовъзпалителни свойства, които облекчават възпалението при екзема.

Свързани статии

Алое вера 

Натуралният гел от алое вера има много мощни успокояващи и противовъзпалителни свойства, които помагат при екзема. Алое вера намалява сърбежа, лющенето, помага да премахнете сухотата, тъй като хидратира кожата в по-дълбоките ѝ слоеве. Гелът от алое вера е известен с облекчаващите си свойства за кожата, включително при слънчеви и топлинни изгаряния. Полезен е през зимата за хидратиране и омекотяване на сухата и раздразнена кожа.

Студен компрес 

Налагането на студен компрес върху засегнатите от екзема кожни участъци е добър начин да облекчите сърбежа и да успокоите пристъпите на раздразнение. Избягвайте мокренето на кожата, защото впоследствие то увеличава сухотата и лющенето. Вместо това използвайте студени компреси за многократна употреба, например торбички с охлаждащ се гел.

Свързани статии

Включете пробиотични храни 

За да се погрижите за кожата си отвътре е важно да се храните с повече пробиотични храни. Естествените пробиотици допринасят за възстановяване на баланса в кожата, включително за нейния микробиом. Той е от огромно значение за процесите в кожата, за осигуряването на достатъчно влага и бариерна функция. Наблегнете на киселото мляко и ферментиралите храни, които са естествен източник на пробиотици. Киселото мляко може да се прилага и външно подобно на алое вера при изгаряния. Има същия облекчаващ и подхранващ ефект за кожата.

Разтвор с хамамелис 

Разтвор с хамамелис или отвара приготвена с полезната билка е много добър начин да облекчите екзема. Отварата от хамамелис има успокояващ, противовъзпалителен и хидратиращ ефект. Билката стяга кожата, възвръща баланса в нея, намалява лющенето, сърбежа и зачервяването.

Свързани статии

Коментирай