6 храни, успокояващи кожата при акне

Кои храни се отразяват противовъзпалително за кожата

17.10.2024г. / 09 50ч.
Илияна Николова
6 храни, успокояващи кожата при акне. Снимка: istock

6 храни, успокояващи кожата при акне. Снимка: istock

Акнето е едно от най-упоритите кожни възпалителни заболявания. Храната обаче може да ви помогне да облекчите симптомите на възпаления при акне. Някои храни имат успокояващо и противовъзпалително действие, което помага да облекчите акнето, да потиснете секрецията на себум и да възстановите баланса в кожата. Има някои храни, които са особено полезни против акне, тъй като притежават полезни хранителни вещества, потискащи условията за развитие на бактерии, пъпки, гнойни пробиви, причинени от запушване на порите.

Кои са храните, които успокояват кожата при акне?

Сьомга 

Сьомгата е една от най-богатите на омега-3 риби. Тя е мазна заради богатото наличие на мастни киселини, имащи свойството да потискат възпаленията и да облекчават акнето. Омега-3 мастните киселини в сьомгата потискат възпаленията, хидратират, допринасят за връщането на нарушения баланс в секрецията на себум при акнетична кожа.

Свързани статии

Фъстъчено масло 

Фъстъченото масло е богато на протеини, полезни мазнини, магнезий и цинк. Тази прекрасна комбинация е важна за кожата, защото допринася за регенерирането ѝ, успокояването на възпаленията, потискането на акнето, ускоряването на кожния обмен. Това помага за намаляване и на видимостта на белезите от акне.

Свързани статии

Ядки 

Не само фъстъченото масло е полезно против акне. Всички ядки имат прекрасен ефект в тази посока, защото са богат източник на фибри, мазнини, минерали, протеини и антиоксиданти. В различните ядки тези вещества се срещат в различни комбинации и концентрации, затова хапвайте разнообразни ядки.

Авокадо 

Авокадото е носител на ценни мазнини. В него се съдържа мастноразтворимият витамин Е, който е и важен антиоксидант за кожата. Той допринася за регенерирането на кожните клетки, намаляване на възпалението и контрола на себума. Авокадото е ценен източник и на витамин С, който също е мощен антиоксидант, потискащ акнето и стимулиращ естествените оздравителни процеси в кожните клетки.

Свързани статии

Броколи 

Броколите са полезни не само за талията ви, но и за кожата. Те съдържат богата палитра от витамини, които мощно атакуват акнето. Броколите са източник на витамини от група В, витамин С, Е, К, А. Всички те с изключение на витамините от група В са мастноразтворими антиоксиданти, които имат изключително противовъзпалително въздействие, помагащо против акне. Витамините от група В участват в кожния обмен, регенерирането на клетките на кожата, забавянето на стареенето.

Кафяв ориз 

В кафявия ориз се съдържат всички минерали, витамини и фибри, които са премахнати от белия ориз. Той е рафиниран и лишен от всички тези ценни за кожата вещества. Кафявият ориз освен това е и с по-нисък гликемичен индекс от белия.

По-бедното наличие на захари в храната и наблягането на храни с нисък гликемичен индекс е ключово в борбата с акнето. Захарите влошават кожата, причиняват възпаления, увеличават секрецията на себум, което прави акнето по-тежко.

Свързани статии

Коментирай