Грешки в избора на сутиен, които увреждат гърдите

Неточният сутиен може да нарани гръдната тъкан

16.10.2024г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Грешки в избора на сутиен, които увреждат гърдите. Снимка: istock

Грешки в избора на сутиен, които увреждат гърдите. Снимка: istock

Когато избирате сутиен е важно да преценявате не само дизайна и външния му вид, но и много други фактори. Ако изберете грешния тип или размер на сутиена, рискувате да причините различни увреждания на гърдите. Сутиенът трябва едновременно да е красив и елегантен, но и да носи необходимата поддръжка за гръдната тъкан, без да я притиска излишно.

Някои от най-честите грешки в избора на сутиен, които много жени несъзнателно допускат и подлагат гърдите си на риск от увреждания.

Неточен размер на колана 

Една от най-честите грешки, които се допускат в избора на сутиен, е прекалено стегнатият или пък хлабав колан. И двата варианта не са добре за гърдите.

Ако коланът на сутиена е твърде стегнат, това причинява излишно притискане на гръдната тъкан, което може да я увреди. От друга страна, хлабавият колан пък не осигурява достатъчно добра поддръжка, което също не е добре за гърдите.

За да не се нараняват влакната в тъканта, те се нуждаят от качествено и премерено пристягане, за да може сутиенът да ги поддържа добре.

Свързани статии

Прекалено пристягане на презрамките 

Друга популярна грешка в избора на сутиен е пристягането на презрамките, за да се осигури по-добро прилепване. Ще познаете, че сте допуснали тази грешка, ако коланът започне да се качва нагоре откъм гърба ви. Неговото място е наравно с предната му част точно под чашките.

Неправилен размер на чашката 

Много е важно да взимате предвид цялостната картина, когато избирате сутиен. Не правете компромиси с размера на чашката, само защото коланът ви пасва добре и като цяло харесвате съответния модел сутиен. Важно е чашката да пасва идеално на гърдите, да не причинява прехлупване или излизане на гръдната тъкан отгоре или отстрани на чашката.

Вземете под внимание и тъканта, която се намира между гърдите и предмишницата. Там също е много важно никаква тъкан да не щръква, когато облечете сутиена.

Свързани статии

Избор на неподходящ дизайн 

Гърдите на всяка жена са различни и именно заради това не всеки модел сутиен е подходящ за всяка дама. Имайте предвид вида на чашките и колана на сутиена.

Ако имате пищен бюст, плитки чашки, от които гърдите лесно излизат при движение не са подходящи. И това е само един от примерите за неподходящ дизайн. Когато избирате бельо за бюста си, взимайте под внимание всички споменати по-горе критерии, за да подберете най-точния за вас модел.

Сутиенът не трябва да се усеща неудобен в нито една от зоните му.

Усещате твърдите банели да притискат 

Повечето модели сутиени имат поддържащ банел, който е от метал или пластмаса. И в двата случая те са направени от твърд материал, който може да се забива на неподходящи места по гръдната тъкан. Винаги обръщайте внимание дали моделът, който пробвате, ви причинява некомфортни усещания и притискане заради банелите.

Те не трябва да имат пряко съприкосновение и притискане на гръдната тъкан. Ако имате стари сутиени със стърчащи банели, които притискат гърдите, изхвърлете ги веднага.

Свързани статии

Коментирай