Здрави нокти, които растат бързо – как да го постигнем

Няколко съвета за чупливи нокти

17.10.2024г. / 09 12ч.
Михаела Лазарова
Здрави нокти, които растат бързо – как да го постигнем.Снимка: istock

Здрави нокти, които растат бързо – как да го постигнем.Снимка: istock

За да бъде маникюрът ни красив, най-важното е ноктите ни да бъдат здрави. Не всяка жена може да се похвали със здрави нокти, които растат бързо. Сред грижите, които са важни за поддържане на здрав маникюр са носенето на домакински ръкавици при миене на чинии, почистване на дома, прием на храни или хранителни добавки, богати на витамин Е и омега-3 мастни киселини. 

Вижте още няколко начина да подобрите състоянието на чупливите нокти. 

Хидратирайте добре тялото си

Пиете ли достатъчно вода? Това е важно за много аспекти на здравето, като ноктите не са изключение. Ако организмът е дехидратиран, тогава не може да мечтаете за здрави и красиви нокти. Чай, кафе, фрешове, смутита... те са чудесни и полезни, но не забравяйте, че тялото ни е изградено от 70% вода. Ето защо тя трябва да е основна напитка за вас всеки ден. Както препоръчват специалисти, поне 8 чаши вода на ден.

Свързани статии

Обогатете менюто си с фолиева киселина

Известна също като витамин B9, фолиевата киселина се съдържа в редица полезни храни, сред които фъстъци, брюкселско зеле, различни видове ориз, спанак, авокадо, броколи, телешки черен дроб, грах, боб, пълнозърнести храни и други. Може да си набавите фолиева киселина и под формата на хранителни добавки, разбира се след предварителна консултация с лекар.

Една от ключовите функции на витамин B9 е да възстановява клетките, които формират структурата на ноктите. Той ще помогне на нокътните плочки да растат по-бързо, ще ги направи по-здрави и ще ги предпази от чупливост.

Увеличете приема на протеини

Консумацията на достатъчно протеини е важна за цялостното здраве и също така може да повлияе положително не само на здравето на косата, но и на това на ноктите и бързината, с която растат. Риба, яйца, чисто червено месо, пуешко месо, бобови храни, са само част от храните, богати на полезни протеини.

Кератинови добавки

Кератинът не е просто продукт за грижа за косата. Той е протеин и градивен елемент на косата, кожата и ноктите. Според учени, приемането на добавки с този компонент може да помогне ноктите да бъдат по-здрави и еластични. Преди употреба се допитайте до лекар!

Свързани статии

Използвайте масла и серуми за кожички

Хидратирането на кожата е важна част от всяка рутинна грижа за нея, както и за кожичките около нокътната плочка. С редовна употреба на масла за кутикули можете да намалите чупливостта на ноктите си, поддържайки тяхното здраве и гъвкавост. Тук може да прочетете  кои са едни от най-добрите масла за нокти и кожички.

Избягвайте ацетона

Все още се предлагат лакочистители, които съдържат ацетон, който е мощен химикал. Въпреки че отстранява лесно лака от ноктите, ацетонът води до сухота и чупливост на нокътната плочка. Ето защо, за да подобрите състоянието на ноктите си и те да са здрави и да растат бързо, избирайте лакочистител без ацетон.

Свързани статии

Коментирай