5 знака, че имате нужда от почивка, които тялото ви дава

Преумора, стрес, водещи към бърнаут

19.10.2024г. / 08 00ч.
Илияна Николова
5 знака, че имате нужда от почивка, които тялото ви дава. Снимка: istock

5 знака, че имате нужда от почивка, които тялото ви дава. Снимка: istock

Стресът и претоварването са навсякъде около нас в ежедневието ни. Неизбежни са и трудно можем изцяло да се спасим от тях. Стресът е налице в работата, вкъщи, в отношенията с приятели, близки, семейство, колеги, партньори. Когато претоварването обземе прекалено големи размери, тялото ви ще започне да ви подсказва, че има нужда от почивка. От огромно значение е да обърнете внимание на тези сигнали, защото иначе рискувате да се поставите в тотален бърнаут.

Кои са знаците, че имате нужда от почивка, които тялото ви дава?

1.   Хронична умора. 

Един от признаците, че имате нужда от почивка, които тялото ви дава, е постоянната умора. Ако се събуждате уморени, въпреки че сте спали достатъчно, значи стресът се е натрупал в организма ви. Размерите му са непосилни за тялото ви, което му пречи да проведе оздравителните и отпочиващите механизми, които иначе сънят има. Стресът пречи на тези процеси, като ви кара да усещате изтощение и умора въпреки нощната почивка. Това означава, че ви трябва по-голяма почивка, която да ви даде нужното време да се възстановите от стреса.

Свързани статии

2.   Имате храносмилателни проблеми. 

Още един знак, който тялото дава, когато имате нужда от почивка, са проблемите с храносмилането. Натрупаният стрес може да предизвика стомашни спазми, болки, киселини, язви, гастрити. Червата също могат да пострадат, като е възможно да се появят газове, подуване, диария или запек. Причината е в пряката свързаност на нервната система с храносмилателния тракт. Всяко нервно пренапрежение може да се отрази на гастро-интестиналния тракт, което подсказва, че имате нужда от почивка и освобождаване от стреса.

3.   Имате замъглено съзнание. 

Замъгленото съзнание се характеризира с трудности в запаметяването, отнесеност, затруднение в боравенето с информацията или натрупването на нова такава. Възможно е да започнете да имате проблеми в работата, като един от знаците е, че не можете да се концентрирате, да преследвате крайни срокове, да се справяте с възложените проекти.

Свързани статии

4.   Чувствате се безчувствени. 

Звучи като оксиморон, но е възможно да се усещате сякаш не изпитвате никаква емоция към нищо. Не се вълнувате от хобитата си, изгубили сте интерес и тръпка към неща, които преди това са ви вълнували. Чувствате се сякаш не изпитвате никакви чувства и сте безразлични към всичко. Това е много сериозен показател на големи нива на стрес, натрупани в организма. Вземете си почивка навреме, преди здравето и психиката ви да са пострадали още.

5.   Увеличена раздразнителност. 

Един от признаците, които хроничният стрес натрупан в тялото подсказва е силната раздразнителност. Ако напоследък избухвате лесно и всичко е в състояние да ви накара да се ядосате, значи сте станали свръхраздразнителни. По този начин тялото се опитва да се съхрани, като изпуска парата. Обърнете му внимание и му дайте необходимата почивка.

Хроничният стрес, на който тялото е подложено, има изключително сериозни негативни отражения както върху емоционалното състояние, така и върху физическото здраве. Претоварването, прегряването, изтощението водят до опасни здравословни състояния и проблеми, които с времето могат да причинят необратими последици. Успешно управляваният стрес, противодействието му и регулярното взимане на почивка, от която тялото ви има нужда, са само част от ключовете към справянето с хроничния стрес.

Свързани статии

Коментирай