10 признака за дефицит на хранителни елементи

Проблеми с отслабването

22.10.2024г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
10 признака за дефицит на хранителни елементи.Снимка: istock

10 признака за дефицит на хранителни елементи.Снимка: istock

За да бъдем в добро здраве, ние се нуждаем от достатъчно полезни хранителни вещества. Тях можем да си набавим чрез балансирано и здравословно меню. 

Тялото ни е уникална система, която винаги ни показва дали има недостиг на хранителни елементи.

Вижте 10 признака за такъв дефицит. 

Внимание! Преди употреба на хранителни добавки се допитайте до лекар, както и при някои от изброените неразположения. Те могат да се отнасят и за друг здравословен проблем. Статията има само информативен характер. 

1. Постоянна умора – Ако твърде често се усещате уморени, това може да е знак за различни дефицити, като ниски нива на витамин В12. Този основен витамин е от решаващо значение за производството на енергия и поддържането на цялостната жизненост.

2. Проблеми с поддържането на здравословно тегло – Необяснимо наддаване на тегло, затруднено сваляне на килограми или дори неочаквана загуба на тегло, също могат да се дължат на недостиг на важни витамини и минерали, особено витамин D и витамини от групата B. Тези витамини играят централна роля в метаболитните процеси, които регулират теглото, сочат западни изследвания.

3. Често боледувате – Честото разболяване може да означава отслабена имунна система поради недостатъчен прием на витамини като C и D. Те имат ключова роля в поддържането на способността на имунната система да отблъсква инфекции и заболявания, укрепвайки естествените защитни сили на тялото.

Свързани статии

4. Лошо настроение – Честите промени в настроението и ако по-често сте мрачни, биха могли да се дължат на ниските нива на витамини като B6, B12 и D. Учени смятат, че тези дефицити могат да доведат до разстройства на настроението и да увеличат риска от депресия.

5. Мускулна слабост – Ако забележите, че силовите тренировки (ако правите такива), извършването на ежедневни физически дейности, като изкачване на стълби и т. н. ви затрудняват, това може да се дължи на недостатъчни нива на витамин D и E в тялото ви.

Витамин D е от съществено значение за усвояването на калция, който е необходим за правилните мускулни контракции. От друга страна, витамин Е действа като антиоксидант, защитавайки мускулните клетки от увреждане, причинено от свободните радикали.

6. Болки в ставите – Те могат да подсказват за недостиг на витамин D и омега-3 мастни киселини. Известно е, че тези основни хранителни вещества играят решаваща роля за поддържане на здравето на ставите и намаляване на възпалителните реакции в тялото.

Витамин D помага за поддържането на здрави кости и стави. Също така учени смятат, че намалява риска от остеопороза и други заболявания, свързани с костите. Важните омега-3 мастните киселини помагат за намаляване на чувствителността и сковаността на ставите, причинени от възпаление.

Свързани статии

7. Главоболие – Можем да страдаме от него по много различни причини, но недостигът на хранителни вещества е една от тях. Изследвания показват, че магнезият и витамин В2 могат да допринесат за намаляване на риска от появата на главоболие.

Магнезият помага за отпускане на кръвоносните съдове, като действа като естествен релаксант и облекчава главоболието. Минералът е и естествено противовъзпалително средство. Витамин B2, известен още като рибофлавин, е необходим за правилното функциониране на мозъка и нервната система.

8. Чупливи нокти и накъсване на косата – Ако косата ви се къса по-често, загубила е своя блясък, то това може да е знак, че тя се нуждае от биотин. Това е витамин от групата В, който е от съществено значение за растежа на здрава коса и нокти. Биотинът поддържа структурната цялост на косата и ноктите.

Косопадът от друга страна също може да се дължи на недостиг на биотин, но и на желязо, цинк или витамини А и D.

Свързани статии

9. Кървящи венци – Ако забележите, че венците ви кървят при почистване с конец за зъби или четка, това може да е признак за дефицит на витамин С.

10. Проблеми с кожата – Сухата, сърбяща кожа, упоритият пърхот, червените или бели подутини (Keratosis pilaris) или дори признаци на ускорено стареене, това може да се дължи на хранителен дефицит. Есенциалните мастни киселини и витамините А и С играят решаваща роля в поддържането на здравето на кожата и предотвратяването на преждевременно стареене, сочат изследвания.

По материали от relivehealth.com

Свързани статии