Нарът балансира кръвното налягане и намалява риска от рак

За какво още е полезен

24.10.2024г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Нарът балансира кръвното налягане и намалява риска от рак.Снимка: istock

Нарът балансира кръвното налягане и намалява риска от рак.Снимка: istock

Нарът е сред плодовете, които са част от нашето есенно-зимно меню. Те са чудесна добавка към фрешове, салати, ястия, сосове. Освен зърната на нара, за полезни се смятат и корите му, които могат да бъдат намерени в сушен вид, за приготвянето на чай. Смята се, че консумацията на нар се грижи за нашето дентално здраве, облекчава болното гърло, подсилва имунитета. 

Вижте още няколко добри причини да го добавите към менюто си. 

Намалява риска от ракови заболявания

Зърната и кората на нара са богати на флавоноиди и танини, които са антиоксидантни съединения, срещащи се в много плодове и зеленчуци. Те могат да помогнат за предотвратяване на много видове рак, като рак на простатата, белия дроб, кожата и гърдата, сочат западни изследвания.

Намаляване на риска от болестта на Алцхаймер

Семената и кората на наровете имат антиоксидантни и противовъзпалителни съединения, които помагат да се управлява функцията на невроните. Този ефект може да подобри паметта и да предотврати развитието на алцхаймер, смятат учени. Това свойство е особено характерно за корите от нар, които съдържат 10 пъти повече антиоксиданти в сравнение с пулпата.

Свързани статии

Намалява риска от сърдечни заболявания

Сокът от нар е богат на съединения с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които повишават HDL холестерола, наричан още „добър“ холестерол. Това може да бъде ключов фактор за предотвратяване на сърдечни заболявания, като аритмия и атеросклероза. Сокът от нар също може да помогне за намаляване на нивата на триглицеридите.

Намаляване на кръвното налягане

Антиоксидантите, които ни осигурява консумацията на нар, подпомагат разширяването на кръвоносните съдове, което подобрява кръвообращението и предотвратява покачването на кръвното налягане при хора с нормални нива. Някои западни проучвания показват, че пиенето на около 240 ml сок от нар на ден в продължение на 14 дни може да намали високото кръвно налягане. Но сокът от нар не трябва да замества лекарствата, които са назначени от лекар.

За здрава кожа 

Още една причина да хапваме по-често нарове е, че вкусните плодове са богати на елагитанини, антоцианини и катехини, които са антиоксиданти. Те се съдържат не само в семената, но и в кората. За тези съединения се смята, че предпазват кожата от UV лъчи, което може да предотврати развитието на рак на кожата. Съединенията в този плод също помагат за предотвратяване на ранното стареене.

Свързани статии

За облекчаване на диария

Нарът е естествено богат на танини. Това са съединения, които повишават абсорбцията на вода и намаляват движението на червата. Освен това нарът съдържа антиоксиданти, които помагат за регулиране на чревната флора. Поради тази причина за чайовете, приготвени от кори на нар, се смята, че са подходящи за овладяване на диарията.

Намаляване на риска от диабет

Пресният нар е богат на антиоксиданти, които могат да подобрят функцията на панкреаса, смятат учени. Панкреасът е отговорен за синтеза на инсулин и тези антиоксиданти могат да помогнат за регулиране на кръвната захар. Това може да допринесе за намаляване на риска от диабет и да контролира променливите нива на кръвната захар.

Свързани статии

По материали от tuasaude.com

Коментирай