50% от хората с диабет тип 2 у нас не подозират за състоянието си

Как да намалим риска от диабет

22.10.2024г. / 14 29ч.
Аз жената
50% от хората с диабет тип 2 у нас не подозират за състоянието си

По данни на Международната Диабетна Федерация (IDF) от 2021 г., в България над 235 хиляди души са в предиабетно състояние1, като 80% от тях не подозират, че кръвната им захар е по-висока от нормалното2 и че са изложени на риск от развитие на диабет тип 2. Предиабетът е сериозен здравен проблем, който може да доведе до сърдечносъдови и бъбречни проблеми3. Тази тревожна статистика бе обсъдена на пресконференция, организирана от Българското Дружество по Ендокринология по повод предстоящия Световен ден за борба с диабета.

Предиабетът често остава незабелязан, тъй като симптомите са неясни или липсват. Въпреки това, метаболитните промени, които настъпват, поставят хората в сериозен риск от прогресия към захарен диабет тип 2,“ отбеляза проф. д-р Анна-Мария Борисова, дългогодишен председател на Българското Дружество по Ендокринология. „Ранната диагностика е от съществено значение, защото дава възможност за предприемане на мерки, които могат да предотвратят или забавят развитието на диабет. За хората с предиабет е от решаващо значение да променят начина си на живот – здравословното хранене и редовната физическа активност могат да имат значителен ефект върху подобряването на метаболитния профил.“

Проф. Анна-Мария Борисова представи развитието на епидемията захарен диабет в света и в нашата страна за последните 18 години. В света честотата на диабета нараства с 218% според популацията – от 246 милиона диабетици през 2007 г. до 537 милиона през 2021 г. възрастно население (20-79 г.). За България повишението е със 199% според популацията – от 487 000 през 2006 г. до 770 000 през 2024 г. Половината от диабетиците не са диагностицирани и се считат за „здрави“.

Свързани статии

В най-младата възраст (20-29 г.) през 2006 г. не е имало диабетици, а през 2024 г. те са 1,5% в тази възрастова група. Днес всеки трети над 60-годишна възраст е с диабет. Предиабетът е три пъти по-чест от диабета и се счита за основен негов рисков фактор. Половината от лицата с предиабет след 5 г. стават диабетици, показва проспективно проучване сред българска популация.4

Навременното откриване на предиабет е критично за предотвратяване на прогресията към захарен диабет тип 2, както и развитието на сериозни усложнения като коронарна болест на сърцето и хронична бъбречна болест,“ добави проф. д-р Михаил Боянов от Клиниката по Ендокринология в УМБАЛ „Александровска“. „Ранното разпознаване на състоянието позволява по-ефективно управление на здравословните рискове и предоставя възможност за значителни подобрения чрез промени в начина на живот и, при нужда, медикаментозна терапия.“

Експертите на пресконференцията подчертаха значението на редовните профилактични прегледи, особено за хора над 45 години или за тези с повишен риск – наднормено тегло,  фамилна обремененост, високо кръвно налягане или други сърдечносъдови заболявания, ниски нива на „добрия“ холестерол и високи триглицериди. Промяната в начина на живот, като редовна физическа активност и загуба на 5% до 7% от телесното тегло, може да намали риска от развитие на диабет с 58%. Тестът FINDRISK, състоящ се от 8 въпроса, е добър инструмент за предварителна оценка на риска от диабет тип 2.

Навременната диагностика за всички хора над 35 години, както и тези с наднормено тегло и допълнителни рискови фактори, с помощта на тестове за плазмена глюкоза на гладно, орален глюкозо-толерантен тест и тест за гликиран хемоглобин (HbA1c) е от съществено значение за откриване на предиабет и управление на риска. „Колкото по-рано се открие и третира състоянието, толкова по-добри са шансовете за избягване на сериозни усложнения,“ допълни проф. Боянов.

Свързани статии

Източници:
1.IDF Atlas 2021 10th edi tion https://diabetesatlas.org/atlas/tenth-edition/; 2.CDC. Diabetes. www.cdc.gov/diabetes/communication-resources/prediabetes-statistics.html; 3.American Diabetes Association Professional Practice Committee; 2. Diagnosis and Classification of Diabetes: Standards of Care in Diabetes—2024. Diabetes Care 1 January 2024; 47 (Supplement_1): S20–S42. https://doi.org/10.2337/dc24-S002; 4.Anna-Maria Borissova, Boyana Trifonova, Lilia Dakovska, Neriman Topchieva, Mircho Vukov. Changes in the Prevalence of Diabetes in Bulgaria over an 18-Year Period (2006-2024). Clinical Medicine Research 2024, Vol. 13, No. 4, pp. 45-54;  Anna-Maria Borissova et al. A 5-year Follow-up of Subjects with Fasting Plasma Glucose Above 5.6 mmol/l Found in a Screening Study of the Bulgarian Population. Clinical Medicine Research 2021; 10(3): 95-101.
Коментирай