Как се променя тялото по време на цикъл?

Какви промени настъпват с менструацията

24.10.2024г. / 09 10ч.
Илияна Николова
Как се променя тялото по време на цикъл? Снимка: istock

Как се променя тялото по време на цикъл? Снимка: istock

Менструалният цикъл на жените е феномен, който протича с бурни промени в тялото. По време на цикъл се случват различни изменения в редица процеси, които предизвикват косвени проявления. По време на целия менструален цикъл от ден първи до настъпването на кървенето хормоналният статус се променя непрестанно, което води след себе си поредица от различни промени в тялото. С настъпването на цикъла се случват някои от най-бурните и понякога странни промени, които предизвикват дискомфорт. На пръв поглед изглежда сякаш тези оплаквания и неудобства нямат никаква пряка връзка с цикъла, но всъщност именно той е в основата на появата им.

Как се променя тялото по време на цикъл?

Непоносимост към болка 

С идването на цикъла раздразнителността се увеличава. Възможно е да станете по-нервни и да имате понижена търпимост към болката. С промените в хормоналните нива често се появяват главоболие, болки и в мускулите, спазми, крампи в крайниците и коремната област, болки в кръста. По време на цикъл тези болезнени усещания могат да ви се струват по-силни, отколкото в който и да е друг период.

Свързани статии

Нервност 

По време на цикъл е много вероятно да изпитвате повишена раздразнителност и нервност. Възможно е да имате резки промени в настроението, да избухвате лесно, да плачете, да изпитвате тревожност, безнадеждност, минорно настроение. Всичко това отново е продиктувано от рязката промяна в хормоналните нива с настъпването на цикъла. След преминаването му стойностите на хормоните се нормализират и тези усещания отминават.

Промени в отделянето 

По време на цикъл е много възможно да изпитвате промени и в отделянето, включително ходенето до тоалетна и изпотяването. Измененият хормонален баланс може да предизвика запек, разстройство, обилно изпотяване, усеща не за горещина без реално да е топло.

Смущения в съня 

Когато ви дойде цикълът може да имате проблеми със съня. Трудно заспиване, често събуждане през нощта, неспокоен и недълбок сън са само част от проблемите, с които може да се сблъскате по време на цикъл. Добрата новина е, че тези трудности са временни и след приключването на кръвотечението механизмите на съня се нормализират.

Свързани статии

Несръчност

Една от странните промени в тялото по време на цикъл е тромавостта и непохватността. Възможно е в този период да станете по-несръчни, да изпускате разни неща, да се спъвате, да се блъскате в предмети, които иначе ясно виждате. Този странен феномен се дължи на промени в мозъка, причинени от измененията в хормоналния статус.

Освен това характерното задържане на течности и подуването по време на цикъл допълнително затрудняват преноса на нервни импулси, което също се отразява под формата на несръчност.

Свързани статии

Възпалени венци 

Хормоналните промени по време на цикъл могат да предизвикат трудности в борбата с инфекциите. По тази причина венците ви могат да станат по-чувствителни, възпалени, кървящи и лесно раздразняващи се. Избягвайте твърди и прекалено хрупкави храни, за да намалите кървенето в този период.

Свързани статии

Коментирай