Храни, от които огладнявате още повече

Вместо да засищат, предизвикват глад

25.10.2024г. / 12 30ч.
Илияна Николова
Храни, от които огладнявате още повече. Снимка: istock

Храни, от които огладнявате още повече. Снимка: istock

Гладът е нещо, с което трудно можете да се справите, особено ако се опитвате да отслабнете и контролирате теглото си. От някои храни обаче може да огладнявате още повече. Повишеният ви апетит може да се дължи на храни, които консумирате, смятайки, че с тях ще се нахраните. В някои от тези храни се съдържат захари, прости въглехидрати, празни калории от добавени вещества, които дават краткотрайно усещане за ситост. Скоро след това огладнявате отново, което носи риск от консумация на излишни калории.

Кои са храните и напитките, от които огладнявате още повече?

Свързани статии

Алкохол 

Алкохолът е един от най-големите врагове на талията ви. Той не само вреди на черния дроб, но е скрит източник на празни излишни калории. Самият той е носител на празни калории, тъй като няма никаква хранителна стойност. Освен това обикновено върви с мезе, което е още един допълнителен източник на непотребни за талията ви калории. От друга страна, ако изпиете повече от една или две чаши алкохол, това ще повиши апетита ви и ще доведе до рязко огладняване.

Подсладени и газирани напитки 

Другият вид напитки, които ви карат да огладнявате и да консумирате вредни храни с излишни калории са подсладените и газираните напитки. Захарите в тях предизвикват внезапен глад, на който трудно може да се устои. Често хората, които редовно пият подсладени напитки, изпитват глад за още сладко. Причината е в скоковете в стойностите на кръвната захар, които тези напитки предизвикват.

Свързани статии

Тестени храни от бяло брашно 

От тестените храни от бяло брашно и бутертесто ще ви се дояде отново много скоро след това. Причината е в простите въглехидрати и рафинираната структура на тестените храни. Те не носят особена хранителна стойност. Усвояват се много бързо от организма, като това води до внезапен скок в кръвната захар, който скоро след това също толкова рязко спада. Резултатът е липса на енергия и глад.

Паста и пица

Пастата и пицата са основен компонент от италианската кухня и са любими на милиони хора по света. Вкусовите качества на пастата и пицата са неоспорими за разлика от хранителната им стойност. Скоро след като сте яли пица или паста има вероятност отново да огладнеете по същата причина, поради която огладнявате след консумация на тестени храни.

Свързани статии

Суши 

Сушито е вкусно и екзотично. То е част от японската кухня и също така има милиони почитатели по цял свят. Но скоро след консумация на суши може да огладнеете рязко. Причината е в това, че сушито е съставено предимно от ориз и зеленчуци с много малка добавка от риба, която дава протеини. Количеството им не е достатъчно, за да ви засити. Простите въглехидрати в ориза и зеленчуците предизвикват рязък скок в кръвната захар. Освен това са бързо усвояеми, което води до внезапен глад скоро след като сте яли суши.

Пакетирани храни 

В повечето пакетирани храни и лакомства има добавени изкуствени съставки, които причиняват внезапен глад скоро след консумацията им. Чипсове, солети, пържени ядки с панирана обвивка, крекери, снаксове са само част от примерите, които носят единствено празни калории и глад след себе си.

Коментирай