Кои са 8-те най-добри антиейдж хранителни добавки?

Витамин Е е един от най-мощните антиоксиданти

27.10.2024г. / 09 00ч.
Мария Василева
Кои са 8-те най-добри антиейдж хранителни добавки? Снимка: istock

Кои са 8-те най-добри антиейдж хранителни добавки? Снимка: istock

Науката против стареенето не спира да се развива. Разбира се, не можем да спрем хода на времето, но можем да се опитаме да го забавим, правейки няколко малки промени в ежедневието си, осигурявайки на тялото си това, от което има нужда. Кои са най-добрите добавки против стареене?

Колаген

Добавките с колаген се предлагат под формата на капсули или прахове, които могат да се смесват в напитка. Колагенът е основният протеин в човешката кожа, съставляващ около 90% от общото ѝ тегло. Приемането на добавки с колаген може да помогне за намаляване на някои признаци на стареене на кожата ви.

Свързани статии

Зелени смеси

Зелените смеси са прахове, които могат да се добавят към сокове или смутита. Те обикновено са с високо съдържание на антиоксиданти, които са вещества, които могат да помогнат за защитата на клетките ви от увреждане и болести с напредване на възрастта. Зелените смеси са най-различни, но обикновено включват зелени растения и зеленчуци, както и видове водорасли (като спирулина и хлорела).

Някои учени предполагат, че спирулина има потенциала да предпазва от ефектите на стареенето на кожата и увреждането от слънцето и че хлорела може да помогне за намаляване на дегенерацията на мускулите и влошаването на състоянието на клетките.

Куркумин 

Това съединение се намира в подправката куркума и ѝ придава антиоксидантни свойства. Както при зелените смеси, има изследвания върху животни и лабораторни изследвания, сочещи намаляване на стареенето на клетките. Едно проучване показва, че добавките с куркумин увеличават продължителността на живота на мухите.

По-важното е, че преглед на проучвания с хора, установил, че куркуминът може да забави когнитивния спад при по-възрастни хора.

Свързани статии

Витамин С 

Д-р Никълъс Перикоун, лекар, който се занимава със стареенето, споделя: „Витамин С или аскорбинова киселина е много ефективен и е първият открит витамин, който има антиоксидантна активност и инхибира образуването на меланин. Прави кожата по-сияйна и играе важна роля в образуването на колаген, което води до предотвратяване на бръчки и стареене на кожата.“

Витамин С подобрява не само състоянието на кожата, но и засилва имунната система, намалява алергиите и предотвратява заболявания, свързани със свободните радикали (оксидативен стрес), като коронарна артериална болест (CAD), болест на Алцхаймер (AD), ракови заболявания и алергичен ринит. В медицината против стареене експертите препоръчват прием на витамин С около 1000 – 2000 мг на ден.

Има малка вероятност витамин С да е прекомерен и да се натрупва в тялото, тъй като е водоразтворим витамин със 100% усвоимост, следователно може лесно да се екскретира в урината. Натрупването на витамин С в тялото може да бъде предотвратено чрез подходяща хидратация (пиене на вода). Въпреки това, пациентите с бъбречни заболявания трябва да се консултират с лекар, преди да приемат витамини.

Витамин Е

Витамин Е е един от най-мощните антиоксиданти, но основната му разлика от витамин С е, че е мастноразтворим витамин и неразтворим във вода. Витамин Е има способността да предпазва колагена от увреждане от свободните радикали, докато витамин С повишава целостта на клетъчната стена.

Има много изследвания, които показват, че витамин Е е полезен за предотвратяване на сърдечни заболявания, хипертония или високо кръвно налягане, исхемичен инсулт, болестта на Алцхаймер и рак.

Свързани статии

Коензим Q10

Коензим Q10 помага на ензимите да работят нормално и телесните системи да работят нормално. Намира се в органи, които използват много енергия например – сърдечни клетки, мускулни клетки и сперматогенни клетки. Q10 е важна част от производството на енергия в клетките и също така действа като антиоксидант.

Започвайки от 30-годишна възраст нататък, Q10 в клетките се произвежда по-малко. Освен това средствата за понижаване на липидите също влияят на нивата на Q10 в тялото, за да намаляват бързо. Проучвания при пациенти със сърдечна недостатъчност, приемането на Q10 е свързано с подобрена сърдечна функция.

Алфа липоевата киселина или ALA

Това е витамин, който има специални функции за рециклиране на витамин С, коензим Q10 и глутатион, като помага на тялото ни да може отново да използва витамините. ALA също така има уникални характеристики, които могат да се борят срещу свободните радикали както в мазнини (разтворими в липиди), като плазмена мембрана, така и във вода (разтворими във вода). Представете си го като войници от специални сили, които могат да атакуват врага навсякъде, независимо дали на земята, въздуха и водата. В Европа ALA е популярна като добавка при пациенти със захарен диабет. Приемането на ALA в комбинация с антидиабетни средства може да причини сериозно ниски нива на кръвната захар, което е много опасно. Пациентите с диабет трябва да се консултират със своя лекуващ лекар, преди да приемат ALA.

Ресвератрол и екстракт от гроздови семена 

Гроздето съдържа вещества, които обикновено се разпознават в две групи като ресвератрол, който се намира в кожата на гроздето и OPC (олигомерен, проантоцианидин, пикногенол), който се намира в семената. Изследователски екип установил, че ресвератролът може да удължи живота на човешките клетки и също така е полезен за предотвратяване на сърдечни заболявания. 

Тази статия има информативен характер. Преди да използвате каквито и да е хранителни добавки, винаги се консултирайте с вашия лекуващ лекар.