Ширатаки нудли – с много малко калории и много полезни.Снимка: istock
Ширатаки са нудли, японска юфка, която става все по-предпочитана за диетични и здравословни режими на хранене. Тя се прави от луковицата на растението конджак и се отличава с това, че е нисковъглехидратна, с нисък гликемичен индекс и малко калории. Не съдържат глутен и соя.
Конджак е често срещана съставка в закуски и бонбони с плодово желе. Затова и самите нудли ширатаки изглеждат като желирани. Може да се използва и като веган алтернатива на желатина за придаване на плътност на храните и дори се добавя към някои хапчета за отслабване, сочат данни.
Ширатаки са полупрозрачни с вид на стъкло и като цяло са безвкусни, приемайки вкусовете на всичко, с което са приготвени. Те са с голямо съдържание на вода около 97% и 3% фибри глюкоманан. Поради тази причина те са с много малко калории.
Конджак се използва от векове в Китай и Япония. Днес юфката ширатаки става все по-популярна по целия свят като нисковъглехидратна и нискокалорична алтернатива на традиционната паста. В нея не се съдържат мазнини, захари, холестерол, натрий, протеини.
В една порция се съдържат около 3 грама въглехидрати, от които и трите грама са фибри. Това означава, че няма нетни въглехидрати.
Когато си приготвяте такива нудли, калориите и хранителните вещества ще са предимно от това с какви други храни ги комбинирате. Те биха могли да са сосове, месо, сирене, зеленчуци, бульон.
Консумацията на ширатаки има редица ползи. Започвайки от това, че нямат почти никакви калории, нудлите ни осигуряват ситост. Фибрите глюкоманан, които са основната съставка в юфката ширатаки, влияят върху някои хормони, които допринасят за глада. Проучване, проведено в Банкок, публикувано в Diabetes Research and Clinical Practice, показва, че консумирането на фибри глюкоманан намалява нивата на грелин – хормон, който стимулира глада.
Друго проучване, публикувано в International Journal of Obesity, установява, че приемането на само един грам фибри глюкоманан дневно води до средна загуба на тегло от 5,5 паунда (което е около 2,5 кг) за осем седмици при 20 затлъстели субекта, участвали в проучването, без никакви промени в диетата или активността.
Важно е обаче да се съобразим с какво комбинираме нудлите, за да има наистина отслабващ ефект консумацията им.
Фибрите помагат за забавяне на усвояването на глюкозата в кръвния поток, което може да помогне за поддържане на нормални нива на кръвната захар и да предотврати опасни пикове и спадове. Тъй като ширатаки е с високо съдържание на глюкоманан, има някои доказателства, които предполагат, че те могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвната захар.
Но за фибрите в ширатаки се смята, че помагат и за понижаване на нивата на холестерола. Също така, тези полезни фибри, действат като пребиотик, който подхранва полезните бактерии в червата. Доказано е, че пребиотиците намаляват хроничното възпаление, действат като облекчават стреса и дори намаляват телесното тегло.
Инструкции за това как да си приготвите нудлите може да намерите обикновено на самите опаковки. Могат да се добавят към ястия, супи. Трябват им около 2-3 минути варене, след това може да ги сложите в тиган към парчета месо със здравословен сос, бульон и т. н. Добре е преди топлинната обработка да се изплакнат в гевгир.
Въпреки че в повечето случаи не предизвикват неразположения след консумацията си, при някои хора консумацията на тези нудли може да доведе до образуване на газове в корема, подуване.