Кои храни помагат в редуцирането на торбичките под очите.Снимка: istock
Зоната около очите е изключително деликатна. Затова тя винаги отразява дали сме се наспали или не, как се храним, какъв начин на живот водим, грижим ли се добре за кожата си. Подпухването и торбичките под очите могат да се появят не само в резултат на напредване на възрастта и гени. Понякога те са показател, че трябва да обърнем повече внимание на здравето и красотата, като начинът ни на хранене е в основата.
Вижте кои са едни от най-добрите храни, помагащи в редуцирането на подпухналостта в зоната на околоочния контур.
Краставиците са с високо съдържание на вода, която рехидратира. Те ни осигуряват и силициев диоксид, за който е известно, че повишава синтеза на колагена, както и сяра, която укрепва кожата. Зеленчуците са богати и на витамин К, който повишава еластичността на кръвоносните съдове и много други витамини за здравето и красотата ни.
Въпреки че я консумираме основно през лятото, динята също е мощен рехидрататор. Тя се състои от приблизително 92% вода. Съдържа много антиоксиданти, които поддържат здравето на очите, включително бетакаротин. Консумацията на диня ни осигурява и ликопен, фибри, витамин B1, B6 и C, калий, магнезий и спомага за елиминирането на излишните течности, което намалява и подпухналостта в лицето и зоната на очите.
Те са основен източник на антиоксидантите лутеин и антоцианини, които помагат за защита на деликатните кръвоносни съдове, подобрявайки кръвообращението в очите. Други хранителни вещества в плодовете са лутеин, кверцетин, антоцианини, омега-3, витамин С и К, манган. Сините боровинки са едни от най-полезните плодове за кожата и противодействат на торбичките под очите, сочат данни.
Яркият, плътен червен пигмент в доматите показва мощни антиоксиданти, по-специално ликопен, който помага за защита на деликатните кръвоносни съдове и подобрява кръвообращението в зоната на очите. Доматите съдържат и лутеин, бетакаротин, кверцетин, витамин С.
Богат източник на електролитните минерали натрий и калий, мощни регулатори на течностите в организма, които могат да помогнат за намаляване на подпухналостта. Натрият в целината е много различен от бялата готварска сол, тъй като насърчава усвояването на други хранителни вещества.
Вкусните черници съдържат ресвератрол, който е противодействащ на стареенето антиоксидант, желязо, витамини А, В1, В2 и С, протеини, антоцианини.
Тъмният пигмент на плодовете се дължи на детоксикиращите беталаинови антиоксиданти, полезни за здравето на очите.
Хидратиращият каротеноид зеаксантин в годжи бери подсилва кожата около очите, сочат изследвания. Годжи бери имаредица ползи за здравето и е чудесна добавка към овесена каша, мюсли, смутита здравословни десерти, салати. Малките плодчета са богати на витамин B, C, бетакаротин, зеаксантин, полизахариди, аминокиселини, желязо, мед, селен, калций, цинк.
Консумацията му ни осигурява антиоксиданта рутин, за който е известно, че подпомага кръвообращението, а протеинът обновява колагена и еластина. Пчелният прашец е богат и на аминокиселини, мастни киселини, протеини. Преди консумация е добре да се допитате до лекар, ако страдате от някакви алергии.
Едни от най-полезните синьозелени водорасли. Синята и зелена спирулина са богати на желязо, протеинимастни киселини, калций, витамини от групата В, които допринасят за обновяване на тъканите и сяра за укрепване на кожата, сочат изследвания. Спирулина може да добавяте към сок, мляко, мюсли, смутита, фрешове.