Билки с мощно противораково действие. Снимка: istock
Понякога може би забравяме, че билките са изключителни растения. Те са богати на витамини, минерали, фитохимикали и антиоксиданти, които могат да са съществена част от превенцията на ракови заболявания. В състава на много билки има вещества с антиканцерогенен характер. От полза е включването им в нашето меню, с цел здравословно хранене и опит да се предпазим от бича на раковите заболявания.
Ползи от магданоза: в него се съдържат апигенин – флавоноид и мощен антиоксидант, който играе съществена роля в превенцията на рака. Магданозът може да се консумира в различни ястия – сосове, дресинги, салати, супи, маринати.
Ползи от розмарина: билката е богата на карнозол – фитохимикал, който има свойството да забавя растежа на ракови клетки, да засилва имунните функции и да ограничава производството на хормоните, свързани с ракови заболявания. Освен това има действие на антиоксиданти, според Американския институт за изследване на рака.
Розмаринът е чудесна билка, която може да се използва в множество ястия. Традиционно я включваме в рецепти за приготвяне на картофи на фурна, агнешко месо, но може да я консумираме и в дресинги и маринати.
Ползи от мащерката: в нея се съдържат терпеноиди, които представляват група от фитохимикали с антиоксидантно действие. Счита се, че тези фитохимикали могат да предпазват клетките от рак.
В мащерката се съдържат и веществата тимол и карвакрол.
Тимолът поддържа имунната система и действа срещу бактериите, докато карвакролът е мощно антибактериално и противогъбично вещество, сочат изследвания. Етеричното масло от мащерка е най-ефективно срещу бактериите, следвано от маслото от риган.
Мащерката може да се консумира в различни варианти – в чай, сосове, супи, вегетариански ястия, домашен хляб. Билката има прекрасен вкус и е подходяща за приготвяне на разнообразни рецепти.
Ползи от ментата: в нея се съдържа перилилов алкохол, който в редица изследвания излиза като вещество, възпиращо растежа на ракови клетки. Ментата има още много прекрасни свойства като:
Ментата е билка, която може да се включва в различни ястия и напитки: чайове, салати, десерти, смутита, сосове и други.
Ползи от босилека: тази билка съдържа множество флавоноиди, които могат да имат противораково действие, според Американския институт за изследвания за рака. Билката се използва в приготвянето на множество ястия и включването ѝ в нашето меню може да бъде само от полза.
Според изследвания, босилекът е в състояние да се бори и с вирусни, бактериални и гъбични инфекции. Смята се, че помага за облекчаване на главоболие и напрежение в синусите, поддържа здравето на зъбите и защитава здравето на сърцето.
Можете да го консумирате в песто, в сосове, салати, маринати и овкусяване на ястия.