9 храни против висок холестерол. Снимка: istock
Високият холестерол е причина за сърдечносъдови заболявания. Той е в основата на влошено кръвообращение, високо кръвно налягане, втвърдяване на стените на кръвоносните съдове, образуване на плаки по тях и запушването им. Високият холестерол може да се понижи с помощта на някои храни, които имат свойството да снижават стойностите му. Колкото по-често консумирате храните, които са полезни срещу висок холестерол, толкова по-добър контрол ще упражнявате над нивата му. Храните против висок холестерол съдържат активни вещества, които имат свойството да понижават стойностите на холестерола в кръвта, като намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.
Патладжани
Патладжаните са чудесен есенен сезонен плод, от който да се възползвате. Той е чудесен за контрол на високия холестерол. Патладжанът съдържа много малко калории, което го прави подходящ за всякакви хранителни режими. Изключително богат е на фибри, които са от особена важност за понижаването на холестерола. В патладжана се съдържат двата вида фибри – разтворими и неразтворими, като всеки от тях има своето особено значение за контрола на холестерола, както и кръвната захар.
Домати
Доматите са незаменим помощник в борбата с високия холестерол. Те са много богати на вода, фибри и антиоксиданти. Ликопенът е едно от най-изявените активни вещества в доматите. Той е антиоксидант и има много мощно влияние над холестерола, кръвната захар, деленето на клетките, възстановяването на тъканите, подобряване на зрението.
Мазни риби
Мазните риби противодействат на високия холестерол, въпреки че съдържат мазнини. Техните мазнини са мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които помагат за контролирането на лошия холестерол и повишаване на добрия холестерол. Омега-3 мастните киселини в мазните риби са едно от чудесните средства да се предпазите от сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане.
Грозде
Гроздето е сезонен есенен продукт, който през есента е в разгара си. Възползвайте се от това и го консумирайте всеки ден, защото понижава лошия холестерол. Гроздето е богато на антиоксиданти, полифеноли, много фибри и полезни въглехидрати, които потискат лошия холестерол.
Горски плодове
Горските плодове са прекрасни против лош холестерол. Те са сред най-богатите източници на фибри и антиоксиданти сред плодовете. Бедни са на захари и калории, а в допълнение спомагат за балансирането на кръвната захар.
Бобови
Бобовите култури са много богати на фибри и растителни протеини. Те съдържат и сложни въглехидрати, контролиращи кръвната захар. Комбинацията от всички тези превъзходни хранителни елементи понижава холестерола и стимулира сърдечносъдовото, метаболитното здраве, дава много енергия и спомага за здрава нервна система, тъй като бобовите са и чудесен източник на минерали.
Кашу и бадеми
Кашуто и бадемите са сред ядките, които имат най-силно влияние в борбата с холестерола. В тях се съдържат фибри и протеини, множество минерали и полезни мазнини, които се борят с високия холестерол. Една шепа кашу или бадеми на ден предпазва кръвоносните съдове от натрупване на плаки и стимулира работата на сърдечносъдовата система.
Зехтин и маслини
Зехтинът и маслините, от които е направен, са много полезни против лош холестерол. Те съдържат полезни мазнини и омега-3, които снижават стойностите на лошия холестерол. Зехтинът подобрява еластичността на стените на кръвоносните съдове и допринася за намаляване на условията за образуване на твърди холестеролни плаки, запушващи артериите.
Ябълки
Ябълките са още един сезонен плод, който е изключително полезен против холестерол, но и за цялостно здраве. Феноменалните качества на ябълките се разпростират с влиянието си върху сърдечносъдовата, нервната, имунната, храносмилателната, отделителната системи. Те съвместяват богата палитра от фибри, минерали, витамини, антиоксиданти, събрани под лъчите на лятното слънце. Хапвайте по една или две ябълки всеки ден за повече здраве.