Плодове и зеленчуци, които да купувате замразени. Снимка: istock
Свикнали сме да смятаме, че пресните плодове и зеленчуци са най-полезни, но замразените също заслужават вашето внимание. Замразените плодове и зеленчуци не са по-лоши от пресните, дори напротив. Много диетолози и специалисти по хранене препоръчват да предпочетете някои плодове и зеленчуци в замразено състояние вместо прясно.
Допълнителен бонус към това да предпочетете замразени плодове и зеленчуци е бюджетът. Тези стоки винаги са по-евтини от пресните без това да означава, че са по-малко качествени, напротив. Имат по-дълъг срок на годност, което ви дава свобода да ги използвате, когато прецените. Още едно предимство е, че обикновено замразените плодове и зеленчуци са предварително почистени и измити, което спестява време и средства за домакинството ви.
Броколите са изключително богати на витамин С, К, фибри и множество антиоксиданти. Всички те се запазват много свежи и активни, ако са замразени. Замразените броколи са и значително по-евтини, почистени са, което ви позволява да ги приготвите много бързо. В повечето случаи твърдите им стъбла са отстранени, което е добре и за бюджета ви – няма да купувате нещо, което ще изхвърлите, без да консумирате.
Замразеният спанак съдържа изобилие от желязо, витамин К, витамини от група В, витамин А и фибри. Лесен за използване, бърз за приготвяне и много вкусен.
Горските плодове са прекрасен избор в замразено състояние. Те са сред най-богатите на витамин С, антиоксиданти и фибри, които се запазват в прекрасно състояние, ако са замразени. Горските плодове са нетрайни и купуването им в прясно състояние невинаги гарантира, че са набрани скоро.
Черешите са друг пример за плодове, които е добре да купувате замразени. По този начин този иначе сезонен продукт се запазва в годно за консумация състояние, като всички прекрасни витамини и минерали в тях се запазват.
Грахът е най-добре да се купува замразен. Не го отминавайте на замразения щанд в магазина, защото е по-евтин, приготвя се лесно и съдържа всички прекрасни хранителни елементи съхранени в състава му след замразяването. Грахът в замразено състояние се готви по-лесно и рядко изисква повторно преваряване, за да омекне.
Ананасът е за предпочитане замразен. Причината е, че е тропически плод, който винаги се бере, докато е все още зелен и зрее насила, докато се транспортира и складира, преди да се предложи в търговската мрежа. Ето защо той не само губи хранителните си качества и стойност, но и не ги достига докрай изначално, тъй като е набран преди да узрее напълно. Замразеният ананас е много по-добър вариант.
Карфиолът е добре да се купува замразен по подобни причини, като броколите. Той е почистен, кочаните му са премахнати, което ви спестява пари. Всички чудесни фибри, витамини и минерали в него са добре запазени. Освен това замразеният карфиол ви дава свобода да го консумирате по всяко време, а не само в сезона му.
Замразените плодове и зеленчуци в някои случаи могат да са дори по-здравословни от пресните. Главната причина за това е почти моменталното замразяване след събиране на реколтата. Замразяването се случва скоро след като плодовете и зеленчуците са набрани. Това им помага да съхранят качествените витамини, минерали, антиоксиданти и елементи в състава си. Те са най-наситени веднага след като плодовете и зеленчуците са набрани. С всеки изминал ден хранителната им стойност и качество спадат заради естествените гниещи процеси в плодовете и зеленчуците.
За разлика от замразените плодове и зеленчуци, пресните престояват в складове, транспортни съоръжения и магазини, което може да отнеме дни, докато стигнат до трапезата ви. В този смисъл до голяма степен пресните плодове и зеленчуци могат да изгубят качествата си, ако не се консумират веднага след като са набрани.