Полезни и забранени храни при екзема

За здрава и красива кожа

26.11.2024г. / 15 15ч.
Михаела Лазарова
Полезни и забранени храни при екзема.Снимка: istock

Полезни и забранени храни при екзема.Снимка: istock

Едно от най-често срещаните възпалителни състояния на кожата е екземата. Тя бива наричана също и дерматит. Срещат се различни видове екзема, сред които атопичен дерматит, контактен дерматит, себорейна екзема, микробна екзема. Причините за появата на екзема също могат да бъдат разнообразни – генетика, нарушение на ендокринната система и стомашно-чревния тракт, стрес, акари от домашен прах, алергична реакция към определени храни и други. 

Консултацията с лекар е важна и не бива да бъде отлагана. Начинът на хранене също може да подобри или влоши екземата. 

Кои храни са сочени за полезни при това състояние?

Риба

Рибата е богата на полезните омега-3 мастни киселини, които са известни със своите противовъзпалителни свойства. Добри примери, които да добавите към менюто си за по-здрава и красива кожа са скумрия, аншоа, херинга, сьомга, сардини, риба тон (но не от консерва), бяла риба. 

Храни, съдържащи кверцетин

Според изследване, публикувано в Pediatric Allergy, Immunology, and Pulmonology, кверцетинът – флавоноид на растителна основа, може да е от полза при възпалителни кожни заболявания като например екзема. Храни с високо съдържание на кверцетин са ябълки, горски плодове, броколи, цитрусови плодове, череши, зелен чай, лук, червено грозде. 

Свързани статии

Храни, богати на пробиотици

Пробиотиците, съдържащи се във ферментирали храни като кисело мляко, съдържат живи култури, които влияят положително на чревните ви бактерии и помагат за поддържането на силна имунна система. Всеки човек има свой собствен уникален микробиом и свои специфични пробиотични нужди. Въпреки това, доказателствата сочат, че пробиотиците могат да помогнат за намаляване на пристъпите на екзема или алергичните реакции.

Богатите на пробиотици храни включват кефир, мисо супа, кисело зеле, туршии, комбуча, темпе, кисели краставички. 

Кои храни е препоръчително да се избягват за консумация при екзема?

Задействащи фактори на екземата могат да бъдат открити и в определени храни, които предизвикват свръхактивната имунна система при хора с екзема, причинявайки възпаление в тялото им, което води до сърбяща, лющеща се кожа, сочат изследвания. Според учени, храните са отключващ фактор в почти 30% от случаите на умерена до тежка екзема.

Свързани статии

И понякога дадена храна може да не предизвика директно пристъп на екзема, а по-скоро води до реакция при хора, които са алергични към нея. Но докато храните могат да бъдат отключващ фактор за обостряния, те не причиняват екзема на първо място – генетиката се смята за основната причина. 

Хранителните тригери на екземата са много различни от типичните хранителни алергии. Докато обострянията на екзема и алергичните реакции могат да включват кожни прояви, алергичните реакции могат да включват симптоми извън кожата, като стомашно-чревни проблеми, респираторни проблеми или сърдечносъдови симптоми. При типичните хранителни алергии имунната система реагира на специфични протеини в храната, което води до алергични симптоми като копривна треска, подуване или анафилаксия. За разлика от това, хранителните тригери на екземата може невинаги да включват незабавен имунен отговор.

Ето списъка от храни, които могат да влошат екземата. 

Това са краве мляко, масло, сирене, овесен чипс, колбаси, кренвирши, готови сосове, фъстъци, сладки изделия, изделия с бяло брашно, яйца, паста от обикновено брашно, инстантни спагети и супи, соев сос, заместители на месо, бадеми, кашу, лешници, пекан, шам фъстък и орехи, миди, скариди, раци, стриди, шоколад, кафе. 

По материали от healthcentral.com

Свързани статии

Коментирай