За какво помагат различните видове ядки

Вкусни и богати на хранителни елементи

28.11.2024г. / 12 02ч.
Михаела Лазарова
Здравословни ползи от различните видове ядки .Снимка: istock

Здравословни ползи от различните видове ядки .Снимка: istock

Обичате ли ядки? Те несъмнено са едни от най-полезните храни за нашето здраве, но ако са в суров вид, без добавени овкусители. Всеки вид ядки има своите предимства за здравето. Вижте повече в следващите редове. 

Бадеми

Едни от най-вкусните и полезни ядки, за които е известно, че имат ползи за здравето на сърцето и повлияват холестерола поради мононенаситените мазнини, които съдържат. Бадемите ни осигуряват и фибри и витамин Е. Те също са ядките с най-високо съдържание на калций, което е важно за поддържане на костите ни здрави. 

Свързани статии

Пекан

Известни още като американски орехи, пеканите са богати на растителни стероли, които помагат за контрола на холестерола и са полезни за здравето на сърцето. Също така съдържат и олеинова киселина. Това е мононенаситената мазнина, съдържаща се и в маслините и авокадото, и също е полезна за сърдечното здраве. 

Кашу

За кашуто се смята, че помага за баланса на кръвното налягане, като същевременно подобрява нивата на липидите в кръвта. То е богато и на минерали като цинк, магнезий и желязо. Магнезият отговаря за над 200 процеса, които протичат в човешкото тяло. 

Орехи

Орехите са едни от най-добрите ядки за цялостното ни здраве. Те съдържат омега-3 мастни киселини, което ги прави фантастични за здравето на мозъка. Някои западни проучвания показват, че орехите могат да бъдат полезни в борбата с някои видове рак поради съдържанието на антиоксиданти. Ядките са важни и за чревното здраве. 

Свързани статии

Кестени

Ядливите кестени не са ядки, въпреки това имат много ползи за нашето здраве, а в рецепти с ядки са чудесна комбинация. Кестените са отличен източник на важни антиоксиданти, които са полезни за подсилване на имунната система. Съдържат и въглехидрати и фибри, витамин С, а брашното от тях не съдържа глутен. 

Бразилски орехи

Това са ядките с най-висока концентрация на селен, който е известен като защитен антиоксидант. Селенът допринася за подобряване на имунната ни система, като същевременно помага и на раните да зарастват по-бързо, сочат изследвания. До три бразилски ореха на ден са всичко, от което се нуждаете, за да получите препоръчителното количество селен. Освен селен бразилските орехи съдържат и витамин Е и спомагат за регулирането на липидите в кръвта. 

Лешници

Лешниците са втората най-богата ядка на мононенаситени мазнини и имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за контрола на липидите в кръвта. Полезни са за здравето на сърцето. 

Шамфъстък

Много питателна ядка, с малко калории и полезна за здравето и красотата на кожата. Шамфъстъкът е и една от най-скъпите ядки. Повече за неговите ползи може да прочетете тук. 

Свързани статии

Коментирай