7 супер ползи за здравето от стевията

Защо стевията е толкова полезна и здравословна

18.12.2024г. / 12 45ч.
Илияна Николова
7 супер ползи за здравето от стевията. Снимка: istock

7 супер ползи за здравето от стевията. Снимка: istock

Употребата на стевия е един от най-здравословните начини да заместите захарта в храненето. Богатите на захари храни са вредни не само от гледна точка на повишения риск от диабет, но и защото причиняват възпаления във всяка клетка и тъкан в организма. Тези постоянно тлеещи възпаления са основа за хронични, дегенеративни заболявания, преждевременно стареене, дори туморни заболявания. Добавената захар в храненето е и сериозна предпоставка за кожни проблеми, влошаване на състоянието на косата, кожата, ноктите. Захарта е и враг номер едно на фигурата. Тя може да е причина и за редица хормонални проблеми, дисбаланси и заболявания на жлезите с вътрешна секреция. Излишъкът от захар може да предизвика и репродуктивни проблеми. 

Вижте кои са ползите за здравето от стевия. 

Помага за отслабване 

Едно от най-полезните свойства на стевия е фактът, че помага да контролирате теглото си успешно. Заместването на захарта със стевия ще намали общия прием на калории и ще допринесе за превенцията на резки скокове в кръвната захар. Тези механизми помагат да отслабнете успешно и да задържите теглото си. Стевията има чудесното свойство да стимулира топенето на мазнините. За да заместите изцяло захарта в храненето си е добре да се обърнете към стевия като най-здравословният заместител на захарта. 

Свързани статии

Помага за намаляване риска от диабет 

Тъй като стевията има свойството да подобрява чувствителността на клетките към инсулин и не причинява рязък скок в нивата на кръвната захар, тя е подходящо средство за превенция и борба с диабета. Стевията е естествен заместител на захарта и не носи потенциални вреди, подобно на изкуствените подсладители. Това я прави много здравословен избор. 

Свързани статии

Контролира холестерола 

Замяната на захар със стевия е чудесен начин да подобрите и стойностите на холестерола. Захарта е сред скритите причинители на скок в нивата на лошия холестерол. Далече не само тлъстото месо е в основата на този проблем. Алкохолът, тютюнопушенето, нездравословното хранене, включващо наситени мазнини, прости и рафинирани въглехидрати и добавени захари са сред най-лошите фактори, причиняващи висок холестерол и натрупване на холестеролни плаки по съдовете. Ако заместите захарта със стевия, нивата на лош холестерол в кръвта ще се нормализират. 

Помага за контрола на кръвното налягане 

Холестеролът и кръвното налягане са пряко свързани. Ако имате висок холестерол, вероятността той да причини стеснение на кръвоносните съдове и оттам повишено кръвно налягане е голяма. За да понижите този риск и да помогнете за регулирането на кръвното налягане, заместете захарта със стевия. Тя ще се погрижи да редуцирате телесните мазнини и ще подпомогне нормализирането на холестерола и кръвното налягане. 

Свързани статии

Помага за красива кожа 

Захарта влошава състоянието на кожата, защото повишава възпаленията в клетките. Тя е предпоставка за повишена секреция на себум, омазняване, създаване на условия за акне. Освен това захарта ускорява процесите на стареене, поява и видимост на бръчките, фините линии, пигментните петна, тъй като повишава възпаленията и оксидативния стрес в кожата. Стевията, от друга страна, противодейства на всички тези негативни процеси в кожата. Стевията подобрява състоянието на кожата, намалява възпаленията, потиска акнето, намалява видимостта на бръчките. 

Намалява риска от остеопороза 

Едно от най-добрите качества на стевия, заради които заслужава вниманието ви, е способността ѝ да понижава риска от остеопороза. Благодарение на противовъзпалителните си свойства тя съдейства за подобряване на костната плътност и стимулиране на образуването на костно вещество. 

Свързани статии

Полезна за превенция на ракови заболявания 

Стевията има и свойството да потиска образуването на злокачествени изменения в клетките, които са предпоставка за ракови заболявания и тяхното разпространение в тъканите. Ако заместите захарта със стевия, това ще намали общия риск от възникване на рак. Стевията дължи това свойство на антиоксидантите в състава си, които се борят със свободните радикали и възпалителните процеси, които причиняват. Блокирането на влиянието на свободните радикали е съществено за превенцията на рак.

Коментирай