Кои най-често консумирани храни отслабват имунитета.Снимка: istock
Всички сме чували, че храната може да ни разболее. И това не е мит. Редица проучвания са доказали, че повишената консумация на захар например (а тя се съдържа не само в сладките изделия) потискат имунната система. Когато имунната система е компрометирана, е по-вероятно често да страдаме от настинки и грипове, да бъдем изложени на по-голям риск от сериозни заболявания.
Бургери, пържени картофки, пържени храни
Консумацията на тези любими на много хора храни, кара имунната ни система да реагира с възпалителна реакция, за да осигури защита на нашите тъкани и клетки. След това хроничното възпаление възпрепятства способността ни да се борим с инфекциите. Освен това, тези храни съдържат и много сол, захар и вредни мазнини, причиняват дисбаланс на полезните бактерии в храносмилателната система.
Газирани напитки
Това са едни от напитките, които могат да навредят на добрия ни имунитет. Те съдържат захар или изкуствени подсладители. Съдържат и фосфорна киселина, за която е известно, че „извлича“ важни минерали като калций и магнезий, което нарушава и здравето на костите. Също така е известно, че фосфорната киселина нарушава храносмилането и усвояването на важни хранителни елементи от храните, които консумираме.
Червено месо
Въпреки че червеното месо е богато на някои хранителни вещества и може да се консумира в умерени количества, то е с високо съдържание на наситени мазнини, които са свързани с повишени нива на възпаление в тялото. Един вид захарна молекула в него може да причини хронично възпаление, сочат изследвания.
Преработени храни
Честата консумация на преработени храни, които не съдържат основни хранителни вещества, а вредни химикали, постепенно отслабва имунната система. Това са колбаси, чипсове, овкусени ядки, снаксове, инстантни спагети и супи, тестени изделия и т. н.
Рафинирани зърна
С рафинирано брашно се приготвят бял хляб, бяла паста, сладкиши и други. По време на обработката всички фибри се отстраняват, като остават само нишесте и малко полезни хранителни вещества в минимални количества. Продуктите от рафинирано брашно могат да доведат до възпаления в храносмилателната система, да отслабят имунитета, да предизвикат запек, напълняване.