5 ястия за баланс на хормоните

Пригответе си вкусен десерт

03.01.2025г. / 14 52ч.
Мария Василева
5 ястия за баланс на хормоните. Снимка: istock

5 ястия за баланс на хормоните. Снимка: istock

Оптималният хормонален баланс е в основата на доброто женско здраве. Можете да подпомогнете организма си като изберете правилните храни. Ето и няколко рецепти, които ще ви помогнат за това:  

Овесени ядки с горски плодове

За да спестите време сутрин, направете си закуска вечер, като оставите тази комбинация от здравословни мазнини и фибри да се овкусят за една нощ. Можете да използвате соево мляко поради по-високото му съдържание на протеин в сравнение с други немлечни варианти.

Как да си приготвите закуската?

  • Смесете овесени ядки, неподсладено соево мляко, семена от чиа, микс горски плодове и бадеми в малък буркан.
  • Оставете да престои една нощ в хладилника.
  • На сутринта ще имате готова закуска!

Тофу мисо хумус 

Необходими продукти за 4 порции:

  • 300 г твърдо тофу 
  • 200 г консервиран нахут 
  • 3 супени лъжици тахан 
  • 4 супени лъжици мисо паста 
  • 1 скилидка чесън 
  • сок от 1 лимон 
  • сол и черен пипер 

Поставете всички съставки в кухненски робот и пасирайте до гладкост. Подправете на вкус и сервирайте със нарязани зеленчукови пръчици (целина, чушки, морков и краставица).

Свързани статии

Салата от нахут и авокадо с лимоново-таханов дресинг 

Нахутът е добър и евтин източник на протеини и фибри, независимо дали го готвите или купувате консервиран. Авокадото, таханът и зехтинът осигуряват здравословни ненаситени мазнини, съчетани с фибри и антиоксиданти от зеленчуци. За да си приготвите тази салата, ще ви трябват нахут, резени авокадо, микс зеленчуци, чери домати, краставица и дресинг от лимонов сок, тахан и зехтин. Смесете всички продукти заедно. Полейте с лимоново-тахановия дресинг. Обърнете внимание на количествата продукти и не прекалявайте с мазнината (най-много 1 ч. л. на порция).  

Свързани статии

Супа от карфиол и куркума

За нея ще ви трябват:

  • 2 скилидки чесън (смачкани) 
  • 1 глава лук (нарязана на ситно) 
  • 1 чаена лъжичка куркума на прах 
  • 2 чаени лъжици кокосово масло 
  • 750 мл бульон от пилешки кости или зеленчуков бульон 
  • 1 глава карфиол (ситно нарязан) 
  • 400 г консерва нахут (отцеден и изплакнат) 
  • 125 мл кокосово мляко 

Счукайте чесъна и оставете да престои 10 минути, докато приготвите останалите зеленчуци. В голям съд за супа на слаб огън добавете кокосовото масло, лука, чесъна и куркумата. Смесете и гответе леко за 5-10 минути, докато лукът стане прозрачен. Добавете карфиола и пилешкия бульон и частично покрийте съда. Оставете да къкри за 10 минути или докато карфиолът омекне. Пасирайте половината смес с ръчен пасатор, така че все още да има останали парченца карфиол. Добавете нахута и кокосовото мляко и загрейте леко. Подправете на вкус, гарнирайте с вкусни билки и подправки и се насладете на тази рецепта!

Свързани статии

Бананови хапки с черен шоколад и бадемово масло 

Поддържането на хормоните в норма не означава, че трябва да пропуснете десерта. Това е проста комбинация от антиоксиданти от черен шоколад (70% какао или повече), здравословни мазнини и протеини от бадемово масло и естествено сладки, богати на фибри банани. Как да си ги приготвите – намажете резените банан с бадемово масло и отгоре поръсете парченца настърган черен шоколад. 

Свързани статии

Коментирай