8-те най-добри натурални съставки за защита от вируси

Екстрактите от ехинацея имат антибактериални свойства

17.01.2025г. / 13 29ч.
Мария Василева
8-те най-добри натурални съставки за защита от вируси. Снимка: istock

8-те най-добри натурални съставки за защита от вируси. Снимка: istock

Няма как да отречем напредъка на медицината, но и не бива да се доверяваме сляпо на медикаментите. Всеки ще се съгласи, че добрата храна е в основата на здравето. Ако пък искате да подсилите организма си през зимата, вижте на кои продукти да наблегнете:

Мед

Медът е един от най-старите известни природни „антибиотици“, който се употребява от древни времена. Египтяните често са използвали меда както като естествен лек, така и за защита на кожата. Медът съдържа водороден пероксид, който може да обясни някои от неговите антибактериални свойства; той има високо съдържание на захар, което може да помогне за спиране на растежа на определени бактерии. Освен това медът има ниско ниво на pH. Това помага като „изтегля“ влагата от бактериите. За да използвате меда като лек, нанесете го директно върху рана или заразена област. Медът може да помогне за унищожаването на бактериите и да подпомогне процеса на оздравяване. Ако е възможно, изберете суров мед от манука. Този вид мед предлага най-много ползи за здравето.

Можете също така да хапвате мед, за да си помогнете при лечението на вътрешни инфекции. Просто поглъщайте цяла супена лъжица или я разбъркайте в топла чаша билков чай, за да подпомогнете оздравителния процес. Медът обикновено е безопасен за употреба върху кожата или в тялото, въпреки че никога не трябва да давате мед на бебе под 1 година. Вместо това се консултирайте с вашия лекуващ лекар за подходяща алтернатива.

Свързани статии

Екстракт от чесън

Отдавна се смята, че чесънът има антимикробни свойства. Проучване от 2011 г. установило, че концентратът от чесън е ефективен в борба с определени бактерии. Можете да закупите екстракт от чесън от аптека или магазин за хранителни добавки. Можете също да си направите сами екстракт от чесън, като накиснете няколко скилидки чесън в зехтин.

Чесънът обикновено е безопасен за поглъщане, но големи дози могат да причинят стомашно неразположение. Ако приемате добавка с чесън, не забравяйте да следвате указанията за дозиране. Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, консултирайте се с вашия лекар, преди да използвате чесън като естествено лекарствено средство. Големите дози чесън могат да засилят ефектите на това лекарство. 

Джинджифил 

В допълнение към другите му ползи за здравето, няколко съединения в джинджифила осигуряват широк антимикробен спектър, който предпазва от различни микроорганизми. Той може също да помогне и за защита срещу бактерии, които причиняват пародонтални заболявания, e. coli и стафилококови инфекции.

Можете да закупите екстракти от джинджифил, тинктури, масла и перорални капсули. Или пък да го добавите към храни и напитки като чай, сокове, бонбони и таблетки за смучене. Не давайте джинджифил на деца под 2 години. 

Свързани статии

Ехинацея

Ехинацея е многогодишно тревисто цъфтящо растение. Екстрактите от ехинацея имат антибактериални свойства. Тя отдавна се използва за лечение на рани и инфекции като такива на пикочните пътища. Изследванията показват, че може да бъде ефективна и срещу респираторни бактерии. Можете да консумирате ехинацея под редица форми, включително като мехлеми, които можете да прилагате при необходимост. Предлага се и под формата на екстракти, тинктури, таблетки и капсули и др.

Смирна

Антибиотични съединения в смирната може да помогнат за защита срещу някои респираторни инфекции и гингивит. Едно проучване предполага, че смирната може ефективно да лекува инфекции, предавани по полов път, които не се повлияват от други лечения. Смирната може също да помогне в борбата с бактериите, причиняващи лаймска болест. За разлика от повечето антибиотици, смирната може да убие нерастящите бактерии. Освен това тя не предизвиква антибиотична резистентност. Необходими са повече изследвания и няма ясни указания за дозиране и приложение.

Свързани статии

Зеле

Зелето съдържа сяра и тъй като е член на семейството на кръстоцветните, то може да бъде храна, която да се използва срещу определени заболявания. То може да помогне при регулиране на теглото, да подобри проблемите с храносмилането и да предотврати определени заболявания. Една чаша зеле може да ви осигури 75% от дневната ви нужда от витамин С. 

Екстра върджин кокосово масло

Противогъбично и антимикробно, екстра върджин кокосовото масло е пълно с хранителни антиоксиданти, които няма да можете да намерите никъде другаде! Можете да го използвате, за да подсилите имунната си система, да балансирате проблемите с щитовидната жлеза и да намалите холестерола и кръвната захар. Дори е доказано, че то помага за мозъчната функция. Можете да използвате екстра върджин кокосово масло вътрешно и външно. 

Ферментирали храни

От непастьоризирано зеле до домашно приготвени кисели краставички и пробиотични кисели млека, тези храни имат невероятни ползи за чревния тракт и се борят с бактериите и предразположените към сериозни заболявания клетки. 

Тази статия има информативен характер. Ако имате опасения относно здравословното си състояние, консултирайте се с вашия лекуващ лекар.

Свързани статии

Коментирай