6 лилави храни, които са много полезни за здравето.Снимка: istock
Всичко край нас е цветове. Храните също, особено свежите плодове и зеленчуци. Кога бе последният път, когато хапнахте лилав плод или зеленчук?Лилавите храни са не само красота в чинията ни, но и носят редица ползи за здравето ни. Вижте кои, освен лилавите моркови и аспержи, патладжанът в лилаво и акай бери да добавите към менюто си.
Къпините са сред най-вкусните и популярни лилави плодове. Те са много богати на хранителни вещества и мощни антоцианинови пигменти. Антоцианините са вид полифенолни съединения, което придава на храните техните лилави, сини или червени цветове. Известно е, че действат като мощни антиоксиданти в тялото, предпазват клетките ви от увреждане и намаляват възпалението, което иначе може да доведе до отрицателни последици за здравето.
Къпините също ни осигуряват фибри и микроелементи, включително витамин С, фолат, магнезий, калий и манган.
Всички сладки картофи са много хранителни и консумацията им ни осигурява много витамини и минерали, включително витамин С, провитамин А, калий и витамини от група В. Лилавите сладки картофи имат допълнителното предимство, че съдържат антоцианинови антиоксиданти. Лилавите сладки картофи са подходящи за приготвяне на пюре, с месо и други рецепти.
За разлика от сортовете с бял цвят, лилавият карфиол съдържа антоцианини благодарение на генетична мутация, която им придава интензивен лилав оттенък.
Лилавият карфиол не само добавя цвят към всяко ястие, но също така предлага противовъзпалителни ползи и може да предпазва от някои видове рак, включително колоректален рак, сочат западни изследвания.
Според учени, редовната консумация на кръстоцветни зеленчуци като карфиол може да намали риска от сърдечни заболявания.
Всички сортове зеле са изключително питателни и полезни. Въпреки това, лилавото зеле, известно още като червено зеле, доказано съдържа антоцианини, които са много полезни за здравето ни. Лилавото зеле ни осигурява и фибри, провитамин А и витамин С. То има и мощни противовъзпалителни ефекти, благодарение на високите нива на растителни съединения, открити в силно пигментираните му листа.
Лилавото зеле е чудесно за приготвянето на ястия, супи, салати.
Плодовете на бъза са известни със своя интензивен лилав цвят и имуностимулиращи ефекти. Бъз може да се приема като сироп, хранителни добавки (след консултация с лекар). Западни проучвания при хора са установили, че бъзът помага за по-бързото възстановяване на организма по време на настинка и грип.
Плодовете на бъза също са с високо съдържание на фибри и витамин С.
Известна е още като Passion fruit. Това е тропически плод. Зрелите маракуя имат жълта или лилава кора. Маракуята съдържа специален полифенолен антиоксидант, наречен пицеатанол, за който е доказано, че има няколко забележителни свойства, насърчаващи здравето и може да бъде особено полезен за здравето на кожата.
Консумацията на плода ни осигурява и фибри, витамин С, витамини от групата В, желязо, калций и други важни хранителни елементи. Известно е, че има нисък гликемичен индекс, подобрява качеството на съня, допринася за баланса на кръвното налягане и други.
По материали от healthline.com