Кефирът е сред важните храни за жените. Снимка: istock
Женското здраве изисква специфични грижи, тъй като много се влияе от хормоналните промени и емоциите ни. Затова, за да си набавяме нужните витамини и минерали, за да поддържаме хормонален баланс и да имаме млада кожа, трябва да наблегнем на някои определени храни.
Кейл, спанак, коприва и всякакви други зеленолистни зеленчуци са много богати на витамините A, C, K, фолиева киселина. Това ги прави изключително важни за поддържането на добро здраве и имунитет, красива кожа и силно сърце. Съдържащите се в тях антиоксиданти помагат да запазим кожата по-свежа и гладка, да забавим признаците на стареене.
Редовната консумация на зелени зеленчуци може да намали риска от сърдечни болести и да спомогне за детоксикирането на организма.
Ленено семе, чиа, бадеми, лешници – това са сред най-мощните източници на полезни мазнини, протеини и фибри и следва да са част от ежедневното меню на всяка дама. В ядките се съдържа и много магнезий, който успокоява ефектите от стреса, спомага за пълноценен сън и се счита, че може да намали риска от развитие на деменция.
За лененото семе и за чиата е известно, че благоприятстват функциите на храносмилателната система и могат да помогнат да се намали телесното тегло.
Нахут, боб, леща са храни, които са чудесен източник на растителни протеини, желязо, фибри. Благодарение на тях успяваме да нормализираме нивата на кръвна захар и да имаме енергия през целия ден.
Бобовите храни ни засищат лесно и потискат апетита, което ги прави прекрасен вариант, ако искаме да отслабнем или пък просто за поддържане на добра форма.
Редовната им консумация може да укрепи сърдечното здраве, а с повишаване на възрастта това е важно за всеки.
Кисело мляко, кимчи, кисело зеле, кефир – ферментиралите храни подкрепят флората в стомаха, подобряват храносмилането и заздравяват имунната система. Затова е добре да се включват редовно в храненето ни.
Да не забравяме, че ферментиралите храни спомагат да се установи баланс на полезните бактерии в корема и да се намалят възпаленията в червата.