10 храни при запек

Богати на фибри

07.02.2025г. / 08 58ч.
Михаела Лазарова
10 храни при запек .Снимка: istock

10 храни при запек .Снимка: istock

Знаете ли какво е общото между храните папая, спанак, артишок, орехи, овесени ядки, боб, брюкселско зеле? Това са полезни храни за нашата храносмилателна система, за които е доказано, че намаляват риска от запек или помагат за неговото облекчаване. Редовното изхождане е от съществено значение за нашето здраве. 

Една от най-честите причини за появата на запек е дехидратация. Хората, които пият малко вода на дневна база, обикновено страдат от запек. Но запекът може да подсказва и за наличието на здравословни проблеми. Ето защо е важна консултацията със специалист, ако често имате проблеми с изхождането. 

Но кои други храни, освен гореизброените и достатъчната консумация на вода помагат при запек?

1. Грозде – Богато на вода и фибри, полезни за храносмилателната система.

2. Сини боровинки – Те са с високо съдържание на неразтворими фибри, важни за редовното изхождане.

Свързани статии

3. Стафиди – Добър източник на фибри и едни от най-препоръчваните сушени плодове при запек.

4. Череши – Осигуряват ни много фибри, противовъзпалителни хранителни вещества, витамин А и витамин С, които могат да помогнат за намаляване на риска от някои хронични заболявания, както и да действат като средство за облекчаване на запека, сочат изследвания.

5. Сини сливи – Те съдържат съединение, наречено сорбитол, което действа като естествено слабително средство.

6. Фурми – Богати на неразтворими фибри, помагащи за намаляване на риска от запек.

Свързани статии

7. Семена от чиа – Богати на фибри, омега-3 мастни киселини, които помагат за редовното изхождане, семената от чиа са полезна храна за червата.

8. Ябълки – Плодовете съдържат разтворима форма на фибри, наречена пектин, която се превръща в късоверижни мастни киселини в червата, сочат изследвания. Консумацията на ябълки също помага за доброто изхождане.

9. Киви – Ако страдате от запек, кивито е плод, чиято консумация не бива да пропускате. То съдържа фибри и вода, но също така съдържа ензим, наречен актинидин, който помага при храносмилателния процес, смятат учени. 

10. Кисело зеле или кимчи – Както киселото зеле, така и кимчито са ферментирало зеле, богато на пробиотици. Пробиотиците са здравословни бактерии, които са важни за здравето на червата и могат да помогнат за предотвратяване и облекчаване на запека.

Свързани статии

Коментирай