5 здравословни храни, които могат и да са вредни

За по-добро усвояване – варете зеленчуците на пара

08.02.2025г. / 08 00ч.
Мария Василева
5 здравословни храни, които могат и да са вредни. Снимка: istock

5 здравословни храни, които могат и да са вредни. Снимка: istock

Включването на повече свежи плодове, зеленчуци, ядки и семена в ежедневното меню безспорно е един от основните съвети за по-добро здраве. Но може ли прекомерната употреба на определени храни да ви навреди?

Вижте с кои храни не трябва да прекалявате:

Риба тон

Рибата тон е добър източник на омега-3 мастни киселини и протеини. Въпреки това, поради замърсяването на океана, тя може да съдържа високи нива на токсини, включително метилживак, което може да причини забавяне на развитието на децата, проблеми със зрението, липса на координация, увреден слух и др.

Консервираната риба тон обикновено е по-здравословен вариант от големи, пресни парчета риба тон или суши. И не забравяйте да изберете светла, а не бяла консервирана риба тон. Тя съдържа много по-малко живак от другите видове риба тон. Препоръчително е бременните жени и децата да ядат малко или никаква риба тон. Други варианти да включите риба към менюто си включват прясна или консервирана сьомга, скумрия, сардини и пъстърва, които е по-малко вероятно да бъдат замърсени с живак.

Свързани статии

Броколи и други кръстоцветни зеленчуци 

Кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол, брюкселско зеле, къдраво зеле, зеле и бок чой са пълни с хранителни вещества и помагат за предпазване от рак и сърдечни заболявания. Те обаче съдържат и химически съединения, наречени тиоцианати. Когато се консумират в много големи количества, тиоцианатите могат да блокират или ограничат способността на тялото да абсорбира йод. Тялото се нуждае от йод, за да произвежда хормони на щитовидната жлеза, които регулират много функции, включително метаболизъм, растеж и използване на енергия.

Ако нивата на йод са твърде ниски, това може да доведе до или да влоши недостатъчна функция на щитовидната жлеза или хипотиреоидизъм. Ако имате заболяване на щитовидната жлеза, ограничете приема на кръстоцветни зеленчуци до 2-3 чаши седмично, включително тези, използвани в смутита. Някои хора могат допълнително да намалят риска чрез варене на пара, печене или сотиране на кръстоцветните зеленчуци, за да намалят съединенията, които влияят върху функцията на щитовидната жлеза. 

Свързани статии

Канела

Канелата е с високо съдържание на антиоксиданти и може да помогне в борбата с възпалението и да понижи нивата на кръвната захар. Някои проучвания показват, че намалява риска от сърдечни заболявания, диабет и рак.

Канелата е вкусна и здравословна, когато се използва умерено, тъй като тя съдържа химическо съединение, наречено кумарин, което може да причини чернодробна токсичност при големи количества. Някои проучвания също предполагат, че високите дози кумарин могат да увеличат риска от рак.

За щастие, канелата обикновено се използва в малки количества. Ако е възможно, изберете цейлонската канела пред по-често срещаната канела от касия, която съдържа по-високи нива на кумарин. 

Протеинови напитки и барчета

Много хора остават с впечатлението, че колкото по-високо е съдържанието на протеини в дадена храна или напитка, толкова по-здравословна е тя. Някои храни с естествено високо съдържание на протеини като риба, яйца и боб, без съмнение са здравословен избор. Въпреки това продукти като протеинови блокчета и протеинови шейкове може да не са толкова здравословни, колкото предполагат някои хора. Много здрави хора, които имат балансирана диета, не се нуждаят от допълнителен протеин чрез добавки.

Независимо от това, активните хора и тези, които следват вегетарианска и веганска диета, могат да се възползват от повече протеини в диетата си. Ако имате нужда от допълнителен протеин, може да успеете да го получите, като ядете повече храни, богати на протеини. Поради това, за много хора, приемането на допълнителни протеинови продукти като барове и напитки може да не е необходимо. Освен това много от тези продукти са пълни с добавена захар и ненужни съставки, като: изкуствени подсладители, изкуствени оцветители, масла, сгъстители.

Свързани статии

Спортни и енергийни напитки

Докато компаниите предлагат на пазара спортни и енергийни напитки като средства за повишаване на енергията и спортните постижения, тези напитки са ненужни за повечето хора. Те също могат да бъдат с високо съдържание на съставки като добавена захар, изкуствени оцветители и големи количества стимуланти, като кофеин.

Докато някои спортисти имат нужда да възстановят загубените хранителни вещества със спортни напитки след интензивни упражнения, повечето хора, които извършват умерени упражнения или просто нормална ежедневна дейност, не трябва да пият спортни напитки, за да останат хидратирани.

Тази статия има информативен характер. Ако имате опасения за здравето си, потърсете вашия личен лекар.

Свързани статии

Коментирай