5 природни средства да подобрите здравето на ставите

Включете калций в диетата си

09.03.2025г. / 08 00ч.
Мария Василева
5 природни средства да подобрите здравето на ставите. Снимка: istock

5 природни средства да подобрите здравето на ставите. Снимка: istock

Доброто състояние на вашата костна система е от огромно значение за общото ви здраве. Вижте няколко съвета, които ще ви помогнат да подобрите здравето на ставите с природни средства:

Включете калций в диетата си

Добри източници на калций включват млечни продукти, зеленчуци, сьомга и консервирана сьомга с кости, сардини, риба тон и соеви продукти, като тофу. Ако ви е трудно да получите достатъчно калций от храната си, попитайте вашия лекуващ лекар относно приемането на калциева добавка. 

Приемайте достатъчно витамин D

Витамин D помага на тялото да абсорбира калций. Добри източници на витамин D включват мазна риба, като сьомга, пъстърва, риба тон и скумрия. Някои храни също имат добавен витамин D (мляко, зърнени храни и портокалов сок). Не забравяйте, че слънчевата светлина също помага на тялото да произвежда и витамин D.

Свързани статии

Останете активни

Упражненията с тежести могат да ви помогнат да изградите здрави кости и да забавите загубата на костна плътност. Примерите за такива упражнения включват бързо ходене, джогинг, танци, изкачване на стълби; игра на футбол, тенис и др. Избягвайте пушенето и употребата на алкохол. Ако решите да пиете алкохол, правете го умерено.

Яжте много зеленчуци

Зеленчуците са чудесни за вашите кости. Те са един от най-добрите източници на витамин С, който стимулира производството на костообразуващи клетки. В допълнение, някои проучвания показват, че антиоксидантните ефекти на витамин С могат да предпазят костните клетки от увреждане. Зеленчуците също изглежда, че увеличават и костната минерална плътност, известна още като костна плътност. Костната плътност е измерване на количеството калций и други минерали, открити в костите ви. Както остеопения (ниска костна маса), така и остеопороза (крехки кости) са състояния, характеризиращи се с ниска костна плътност.

Високият прием на зелени и жълти зеленчуци е свързан с повишена минерализация на костите по време на детството и поддържане на костна маса при млади възрастни. Установено е, че консумацията на много зеленчуци е полезна за възрастните жени. Проучване при жени над 50 години установило, че тези, които консумират лук най-често, имат 20% по-нисък риск от остеопороза в сравнение с жените, които рядко го консумират. 

Консумирайте достатъчно протеини

Консумацията на достатъчно протеин е важна за здравето на костите ви. Всъщност около 50% от костите са изградени от протеини. Изследователите съобщават, че ниският прием на протеини намалява абсорбцията на калций и може също да повлияе на скоростта на образуване и разграждане на костите. В голямо, шестгодишно обсервационно проучване на над 144 000 жени в постменопауза, по-високият прием на протеини е свързан с по-нисък риск от фрактури на предмишницата и значително по-висока костна плътност в бедрените стави, гръбначния стълб и цялото тяло.

Нещо повече – диетите, съдържащи по-голям процент калории, идващи от протеини, могат да помогнат за запазване на костната маса по време на загуба на тегло. В едногодишно проучване жени, които консумират 86 грама протеин дневно при калорийно ограничена диета, губят по-малко костна маса от областта на ръцете, гръбнака, бедрата и краката, отколкото жените, които консумират 60 грама протеин на ден.

Тази статия има информационен характер. При опасения относно вашето здраве, свържете се с вашия лекуващ лекар.

Свързани статии

Свързани статии

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 8 часа )