8 храни, които причиняват главоболие. Снимка: istock
Главоболието може да се отключи по много и различни причини. Една от тях неочаквано е храната. В някои храни се съдържат вещества и комбинации от елементи, които в съвкупност могат да имат възпалителен характер и да предизвикат главоболие, дори мигрена.
Пресен бял хляб
Пресният бял хляб може да отключи главоболие или мигрена в някои случаи заради прясната мая в него. Обикновено този феномен се наблюдава при току-що извадени от фурната горещи печива. Ако изчакате да изстинат и ги консумирате след това, вероятността да ви заболи глава намалява значително.
Банани и авокадо
Бананите и авокадото са много полезни плодове. Бананите съдържат изобилие от калий, важен за сърдечносъдовата и нервната система. Авокадото е прекрасен източник на здравословни мазнини и фибри. Но тези два плода могат да причинят главоболие най-вече, ако са покафенели. Тогава в тях се натрупват високи нива на тирамин – вещество, което може да отключи главоболие.
Цитрусови плодове
От цитрусите може да ви заболи главата. Причината е, че в тях се съдържат високо киселинни сокове, които могат да отключат пристъп на мигрена. Вероятността това да стане е по-голяма, ако пиете повече от две чаши прясно изцеден цитрусов сок. В него концентрацията на киселини е по-висока. Ако хапнете няколко резена цитрусов плод рискът от предизвикване на пристъп е много по-малък.
Храни, съдържащи мононатриев глутамат
Мононатриевият глутамат е вид сол, която се влага в редица готови продукти. Той може да предизвика главоболие, ако се консумира в големи количества. Това се случва, ако прекалите с дадена храна, която го съдържа или консумирате много преработени храни през целия ден. Вероятността във всяка една от тях да има вложен мононатриев глутамат е голяма. Така натрупването му в организма нараства.
Домати и доматен сок
Доматите са една от храните, които съдържат мононатриев глутамат по естествен път. Всъщност този вид сол не е изкуствено създаден, а се намира в природата. В преработените продукти се влага под формата на концентриран извлек, докато в естествените продукти се среща в минимални стойности. Доматите са една от храните, които го съдържат. Доматените сокове съдържат не само естествени количества мононатриев глутамат, но в тях бива и добавян такъв. Това е причината да се появи главоболие при консумацията им.
Преработени меса, колбаси
Тези храни също могат да отключат главоболие или мигрена заради трансмазнините, хидрогенираните мазнини и мононатриевия глутамат, които съдържат. Преработените меса и колбасите са сред най-вредните храни, които е добре да избягвате по много причини, тъй като вредят на цялостното здраве, повишават холестерола, кръвното налягане, носят потенциален риск от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, диабет.
Суров лук
Суровият лук може да отключи главоболие заради острия си вкус, дължащ се на алицина в него. Алицинът е активно вещество в зеленчуците от семейството на лука, включително и чесъна, което се храносмила по-лесно, ако лукът е сготвен. Тогава рискът от главоболие значително намалява.
Аспартам, малтитол
Аспартамът и малтитолът са едни от най-популярните подсладители и заместители на захарта. Аспартамът не съдържа почти никакви калории и е няколко пъти по-сладък от захарта. Малтитолът има по-високо калорийно съдържание. И двата вида подсладители имат доказано негативен ефект върху храносмилателната система, имат потенциално канцерогенен характер. Но те могат да отключат и главоболие, включително да предизвикат мигренозен пристъп. Това може да се случи не само при високи концентрации на подсладители в дневния ви хранителен прием, но и при по-ниски.