8 храни, които никога да не ядете сурови. Снимка: istock
Някои храни никога не трябва да се консумират сурови, защото носят потенциални рискове за здравето. Консумацията им в сурово или недостатъчно сготвено състояние може да ви зарази с различни бактерии и патогени, които могат да причинят инфекции и редица други здравословни проблеми.
Кои са храните, които никога да не ядете сурови или недостатъчно сготвени?
Пилешко месо
Когато готвите пилешко месо или цяло пиле, рискът месото да остане недостатъчно добре сготвено отвътре в дълбоките слоеве е голям. За да избегнете този риск, винаги използвайте термометър. Той трябва да показва около 165 градуса във вътрешността на птицата или пилешкото месо. Чак тогава можете да сте сигурни, че месото е добре сготвено и не е сурово. Суровото пилешко месо е носител на бактерии и вируси, които могат да ви разболеят. Един от потенциалните рискове е птичият грип, но и други опасни бактериални инфекции.
Телешка кайма
Телешката кайма може да е носител на ешерихия коли. Тази бактерия причинява стомашни и чревни инфекции, които могат да създадат множество проблеми, включително язва на стомаха. Въпреки че в някои кухни ястията от сурова кайма са деликатес, препоръчително е да ги избягвате, освен ако не сте напълно сигурни в произхода и съхранението им. За предпочитане е да консумирате ястия от телешка кайма добре сготвени, за да избегнете потенциални здравословни рискове.
Миди и стриди
Мидите и стридите също се консумират изцяло сурови в някои кухни, но това е опасно за здравето. Мидите и стридите могат да са потенциален носител на норовирус, особено ако са сурови или недостатъчно добре сготвени. Норовирусът може да причини храносмилателни проблеми и гастроинтестинални инфекции. Добре е морските продукти да се готвят при вътрешна температура около 60-70 градуса.
Яйца
Яйцата в сурово състояние носят потенциален риск от заразяване със салмонела. Тази бактерия причинява сериозни здравословни проблеми. За да намалите този риск се уверете, че яйцата, които консумирате са добре сготвени отвътре при вътрешна температура поне 70 градуса.
Кълнове
Препоръчително е кълновете да не се консумират изцяло сурови, защото могат да носят бактериални и патогенни микроорганизми. Сред най-честите са ешерихия коли, салмонела, листерия. Влажната и топла среда в кълновете създава условия за бактериален растеж. Най-уязвими към тези бактериални инфекции са децата и възрастните хора, особено хората с хронични заболявания. При всички тях бактериалните инфекции могат да протекат значително сериозно.
Брашно
Брашното не трябва да се консумира сурово. Това важи преди всичко за печива, сосове, темпури, панировки, в които има брашно. То не трябва да остава сурово и недостатъчно сготвено. Бучките от сурово брашно в ястията може да са носител на бактерии и микроорганизми, като ешерихия коли, салмонела, различни микроорганизми, които могат да ви разболеят сериозно.
Бобови
Бобовите култури също спадат към този списък с храни, които не трябва да се консумират недобре сготвени. Надали бихте яли сурови бобови култури, защото са прекалено твърди и негодни за сурова консумация. Тук риск носят преди всичко недобре сготвените бобови. При тях рискът от инфекция с токсин, който се намира в тях, е голяма. Токсинът се нарича фитохемаглутинин, който се разрушава при термична обработка. Ако бобовите не са сготвени добре, този токсин може да причини храносмилателни проблеми, гадене, повръщане, разстройство, стомашни болки и спазми.
Непастьоризирано мляко
Суровото мляко, което не е преминало пастьоризация или достатъчна термична обработка може да ви зарази с ешерихия коли, салмонела, листерия, кампилобактер. Всички тези бактерии са опасни за здравето и могат да причинят сериозни инфекции и здравословни проблеми. Рискът е най-висок при консумация на домашни млека, които са с неизяснен произход и контрол на дезинфекцията.