9 сока за здраве и красота.Снимка: istock
Сред напитките, които консумираме всеки ден са соковете. За да бъдат те максимално полезни за нашето здраве е важно ние да си ги приготвяме, а не да залагаме на тези от магазина, които ни се предлагат за висококачествени и без добавени захари и т. н. Имаме богато разнообразие от продукти, които можем да комбинираме за повече вкус или да приготвяме само с тях фрешове от плодове и зеленчуци.
1. Пиенето на сок от цвекло всеки ден помага за понижаване на кръвното налягане. Червеното цвекло е богато на важни хранителни елементи, които помагат за отпускане на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението, като естествено понижават кръвното налягане, сочат изследвания.
2. Консумацията на сок от моркови придава на кожата ви естествен блясък. Полезните кореноплодни зеленчуци са богати на бета-каротин, който се превръща във витамин А в организма. За него е известно, че насърчава възстановяването и блясъка на кожата.
3. Сокът от целина се бори с възпалението. Целината съдържа антиоксиданти и полифеноли, които помагат за намаляване на възпалението и поддържат здравето на червата, смятат учени. Целината е чудесна съставка към комбинирани пресни сокове.
4. Пиенето на сок от диня хидратира и охлажда тялото. Любимата на много хора диня съдържа над 90% вода и е богата на електролити. Това я прави идеална за хидратация и охлаждане на вътрешната топлина през горещите месеци.
5. За добро храносмилане и при запек, пийте сок от сини сливи. Плодовете съдържат сорбитол, естествено слабително средство, което подпомага редовното изхождане.
6. Пиенето на сок от вишни или череши естествено повишава мелатонина. Тези летни плодове са сред най-полезните за нашето здраве. Освен че намаляват появата на мускулни крампи, за соковете от тях (пресни, разбира се) се смята, че помагат за баланса на хормона мелатонин, който регулира циклите на съня и подобрява качеството му.
7. Пиенето на сок с добавен джинджифил след хранене облекчава гаденето. Джинджифилът съдържа съединения, които помагат за успокояване на стомаха и намаляване на гаденето. Обелен корен от джинджифил бихте могли да добавяте както към зеленчукови, така и към плодови сокове. Той има леко пикантен вкус.
8. Добавянето на спанак към соковете подобрява нивата на желязо. Спанакът е чудесен растителен източник на желязо, от съществено значение за преноса на кислород и нивата на енергия. Комбинирайте го с плодове и зеленчуци, богати на витамин С за по-добро усвояване, когато си приготвяте сокове.
9. Пиенето на сок от краставица допринася за елиминиране на излишния натрий. Краставиците имат високо съдържание на вода и действат като естествен диуретик. По този начин се намалява задържането на излишни течности в организма и се балансират нивата на натрий. Краставицата също може да се добавя като съставка към плодови и зеленчукови сокове.