Както вече знаете, достатъчната консумация на FOLACID ( витамин B9) намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70% като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб, мозъка, образуването на ДНК и доброто развитие на клетките. Витаминът оказва и положително въздействие върху организма на бъдещата майка – тонизира и намалява нивото на стресовите хормони. Особено полезен е за жени, склонни към анемия.
Тъй като организмът не произвежда фолиева киселина, тя трябва да се набавя най-вече чрез храна или приемането й под формата на таблетки.
Витамин B9 се съдържа в най-голямо количество в хляба. Няколко филийки хляб на ден набавят в организма 50% от необходимото количество фолиева киселина.
Фолиевата киселина е и единственото хранително вещество, при което потребностите на бременната са увеличени двойно.
Необходимото количество FOLACID при бременните жени е 400 мкг дневно.
Къде и колко се съдържа фолиевата киселина?
Храна | Количество | Фолиева киселина |
Процентно съдържание |
Портокалов сок | 1 чаша | 109 mcg* | 27% |
Замразени малини | 1 чаша | 65 mcg | 16% |
Леща(сготвена) | 1/2 чаша | 179 mcg | 45% |
Спанак(сготвен) | 1/2 чаша | 131 mcg | 33% |
Боб | 1/2 чаша | 128 mcg | 32% |
Аспержи(сготвени) | 1/2 чаша | 121 mcg | 30% |
Ряпа | 1/2 cup | 86 mcg | 21% |
Стафиди | 1 чаша | 402 mcg | 100% |
Жито | 1 чаша | 301 mcg | 75% |
Фъстъци | 1/3 чаша | 117 mcg | 29% |
Семки | 1/3 чаша | 109 mcg | 27% |
Варени пилешки дробчета | 1/4 чаша | 269 mcg | 67% |
Говежди дроб | 1/4 чаша | 162 mcg | 40% |