Полезна информация за фолиевата киселина

18.05.2004г. / 00 00ч.
Аз жената
Полезна информация за фолиевата киселина

Както вече знаете, достатъчната консумация на FOLACID ( витамин B9) намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70% като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб, мозъка, образуването на ДНК и доброто развитие на клетките. Витаминът оказва и положително въздействие върху организма на бъдещата майка – тонизира и намалява нивото на стресовите хормони. Особено полезен е за жени, склонни към анемия.
Тъй като организмът не произвежда фолиева киселина, тя трябва да се набавя най-вече чрез храна или приемането й под формата на таблетки.
Витамин B9 се съдържа в най-голямо количество в хляба. Няколко филийки хляб на ден набавят в организма 50% от необходимото количество фолиева киселина.
Фолиевата киселина е и единственото хранително вещество, при което потребностите на бременната са увеличени двойно.
Необходимото количество FOLACID при бременните жени е 400 мкг дневно.

Къде и колко се съдържа фолиевата киселина?

Храна Количество Фолиева
киселина
Процентно
съдържание
Портокалов сок 1 чаша 109 mcg* 27%
Замразени малини 1 чаша 65 mcg 16%
Леща(сготвена) 1/2 чаша 179 mcg 45%
Спанак(сготвен) 1/2 чаша 131 mcg 33%
Боб 1/2 чаша 128 mcg 32%
Аспержи(сготвени) 1/2 чаша 121 mcg 30%
Ряпа 1/2 cup 86 mcg 21%
Стафиди 1 чаша 402 mcg 100%
Жито 1 чаша 301 mcg 75%
Фъстъци 1/3 чаша 117 mcg 29%
Семки 1/3 чаша 109 mcg 27%
Варени пилешки дробчета 1/4 чаша 269 mcg 67%
Говежди дроб 1/4 чаша 162 mcg 40%

Коментирай