6 храни срещу пролетна умора.Снимка: istock
Пролетта е един от любимите ни сезони. Природата се обновява, а заедно с нея и ние. Преходът от един сезон към друг е период, в който е важно да помогнем на тялото си да се приспособи към промените. Начинът ни на хранене е в основата на това да сме здрави и енергични през пролетния сезон. Сезонните плодове и зеленчуци, кефирът, киселото мляко, достатъчното количество свежа вода, зелен и билков чай, риба, немазни меса, са само част от храните срещу пролетна умора. През пролетта тялото ни има нужда от промяна в храненето след дългата зима.
Вижте кои други храни ще ви помогнат да се чувствате добре.
Сушените плодове, „зареждат“ тялото ни с енергия и благоприятстват концентрацията, тъй като са богати на фосфор. Те имат високо съдържание на растителни омега-3 мастни киселини, за които е известно, че са добър съюзник в борбата с умората. Избирайте сушени плодове, които са без добавени захари.
От април до септември, според сорта си, ягодите са един прекрасен плод, който бихме могли да добавим към менюто си срещу пролетна умора. Те са богати на витамини като К1, А, също и на фибри, калий, калций, магнезий, вода. Освен това имат малко калории и не предизвикват резки покачвания на кръвната захар, което води също до усещането за умора. Ягодите ни осигуряват антиоксиданта витамин С, който укрепва и предпазва имунната система.
Спанакът е полезен за нашето здраве, тъй като съдържа лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, важни за зрението и имунитета. Има малко калории, добри количества желязо, фибри. Лека храна е, която ни доставя енергия. Бейби спанакът например е чудесен за пролетни салати, супи, ястия, но и за полезни смутита за добра форма.
Авокадото съдържа добри количества триптофан, който тялото използва, за да произвежда хормона на щастието серотонин. Ненаситените мастни киселини, хранителните вещества като магнезий и калий и витамини С и Е, които консумацията му ни осигурява, също допринасят за положителния ефект на авокадото върху благосъстоянието и могат да поддържат здравето на сърдечносъдовата система. Авокадото е полезно за отслабване, за здравето на косата, кожата, червата и други.
Тези малки, но много питателни зелени топченца са истински концентрат от минерали, като калий, фосфор, магнезий и цинк, необходими за подпомагане на организма по време на смяна на сезоните. Грахът е богат и на холин, желязо, калий, фосфор, аминокиселини.
Аспержите имат детоксикиращ ефект и ви помагат да се чувствате възможно най-леки през целия ден. Чудесни зеленчуци, които са богати на витамини К1, А, Е, С, магнезий, калий, калций и други важни хранителни елементи, помагащи ни да сме в добра форма.
Смята се, че са полезни за здравето на черния дроб, бъбреците, доброто храносмилане. Характерното за това растение е хидратацията, която осигурява. Колкото повече аспержи, толкова по-малко вода ще ви трябва. Ето една лесна рецепта за вкусни аспержи, които да опитате.