10 билки, които намаляват риска от рак. Снимка: istock
Ракът е едно от най-коварните и опасни заболявания, които могат не само да влошат качеството на живот, но и да го застрашат сериозно. С помощта на билките и силата на природата можете да намалите риска от рак и да ограничите вероятността за отключването му. Наред с всички останали здравословни практики, превенцията с помощта на билките е един чудесен начин да намалите риска за отключване на ракови заболявания.
Магданозът е чудесна подправка и билка, която можете да използвате по всевъзможни начини. Пресен, сготвен, под формата на отвара или чай, като добавка към ястия и печива, магданозът е изключително полезен против рак. Той съдържа активни вещества, които ограничават формирането и растежа на ракови клетки.
Ментата е още една чудесна билка, имаща невероятни ползи против рак. Ментата в прясно състояние или под формата на отвара ограничава риска от рак, като в допълнение има успокояващи свойства спрямо храносмилателната и нервната системи.
Мащерката е много богата на фитохимикали, които са вид мощни антиоксиданти. Те намаляват възпаленията в клетките и тъканите, като едновременно с това потискат и формирането на ракови клетки.
Розмаринът е много мощна билка против рак. Той съдържа активни вещества, които имат влияние върху хормоните, свързани със синтез на ракови клетки и злокачествени изменения в тъканите, пораждащи ракови заболявания. Розмаринът е чудесно допълнение към ястия с месо и зеленчуци. Възползвайте се от вкусовите и здравословните му качества.
Босилекът – царят на средиземноморската и италианската кухня, е изключително мощна билка в борбата с рака. Той съдържа антиоксиданти, фитохимикали и активни вещества, борещи се с образуването на ракови клетки и намаляващи риска от рак.
Шафранът е най-скъпата билка и подправка, която можете да си купите, но пък си заслужава. Вкусът на шафрана е уникален и неповторим, а освен това той носи и множество ползи за организма, включително намалява риска от рак, подобрява сърдечносъдовото здраве, успокоява нервната система, стимулира храносмилането и детоксикира дебелото черво.
Лютият червен пипер е не само превъзходно средство да придадете вкус и пикантност на ястията ви с месо и зеленчуци, но и да предпазите организма си от ракови заболявания. Кайен пиперът съдържа значителни количества бета-каротин, който е мощен антиоксидант. Бета-каротинът действа противовъзпалително и едновременно с това се бори със свободните радикали. Както те, така и възпаленията, тлеещи дълго време в тъканите са предпоставка за рак, хронични и дегенеративни заболявания.
Куркумата е още един пример за билка с мощни свойства против рак. Тя не само намалява риска от рак, но може да е полезен помощник и в борбата с вече отключено раково заболяване. Свойствата си куркумата дължи на високата концентрация на антиоксиданти в състава си. Куркуминът е основното активно вещество на куркумата, който има изключително силни противовъзпалителни свойства, които освен намаляване риска от хронични заболявания има и ефекти против образуване на ракови клетки.
Джинджифилът е известен като природен натурален антибиотик. Той също е много богат на активни вещества, които намаляват възпаленията и образуването на ракови клетки. Дължи тези свойства на гингерола – активното вещество в джинджифила. Той придава тези фантастични вкусови и здравословни качества на джинджифила.
Отварата от глухарче има мощни ползи в борбата с рака. Според изследвания глухарчето има изразен противораков ефект, тъй като оказва силно влияние в потискането на синтеза на ракови клетки и тяхното размножаване.