Лечителят Петър Димков препоръчва тези храни за добро здраве.Снимка: istock
Вероятно няма човек в България, който да не е чувал за лечителя Петър Димков. Неговите препоръки са записани в редица книги за добро физическо и психическо здраве.
Храненето е в основата на това да бъдем здрави. Лечителят препоръчва в менюто ни да включим полезни храни като нахут, моркови, ряпа, кромид лук, ориз, малини, ябълки, пъпеш, орехи, картофи, кисело зеле, кисело мляко, сирене, магданоз, ряпа.
В следващите редове споделяме препоръки за още няколко полезни храни според Петър Димков, част от книгата му „Природолечение и природосъобразен живот“.
Вишни – Консумацията им помага за подобряване на храносмилането и изхождането.
Праз лук – Богат е на витамини В, С, малко етерични масла и особено слизесто вещество. Според Петър Димков, именно на това вещество се дължи слабителното действие на праза. Празът се препоръчва при някои хронични чревни заболявания, запек, при някои бъбречни и белодробни заболявания.
Пресни краставици и кисели краставички – За киселите краставички се отбелязва, че са по-лесносмилаеми от другите туршии. Важно е както пресните краставици, така и киселите, да се консумират с други храни, например в таратор. Пресните краставици помагат за регулиране на храносмилането.
Грозде – Гроздето съдържа необходими за организма минерални вещества – калциеви и натриеви соли, фосфорна киселина, пише Петър Димков. Според лечителя гроздето и гроздовият сок са полезни при много болести, като сърдечни, бъбречни, болести на черния дроб, на храносмилането, на нервната система, болести на кожата, белодробни болести и други.
Диня – Полезна за здравето на бъбреците, полезен плод при песъчинки и камъни в бъбреците и пикочния мехур.
Чесън – Той подобрява общото състояние на организма, отбелязва Димков. Допринася за укрепване на стомашно-чревния тракт, предизвиква по-обилни стомашни и чревни секреции, пречи на развитието на вредните бактерии. Чесънът е богат на етерични масла, за които е известно, че спират развитието на редица микроорганизми. Повлиява кръвообращението, понижава кръвното налягане, предпазва от атеросклероза.
Сини сливи – пресни, сушени, на мармалад, лечителят препоръчва при запек, затлъстяване и атеросклероза.
Шипки – Богати на витамин С. В книгата се препоръчва в никое семейство да не липсва качествен шипков мармалад. За хубав чай, шипките се накисват в съд с капак във вода за няколко часа, най-добре вечер. На другия ден се варят около 10 минути.