Класическата комбинация от домати и краставици не е добра за стомаха. Снимка: istock
За силата на аюрведа и и храната като лекарство, разказа лекторът по хранене Юрий Ковачев в неделното издание на „България сутрин“. Той сподели, че силата на аюрведа е да разглежда нещата много индивидуално спрямо личността и това прави всеки режим различен от друг. Но въпреки това, има общи правила, които биха могли да се следват и целта е баланс на храненето. Според специалиста е много важно да се вслушваме в тялото и ако усетим, че от дадена храна ни става тежко, да помислим дали е подходяща за нас или сме прекалили с количеството.
„Пролетта се разглежда като движение в природата. Това може да се използва да направим пречистване след зимата. Ако за един типаж нещо е правилно, за друг не е. Когато човек си хапне зелени салати и почувства подуване на корема, значи нещо не е наред. Това трябва да подскаже, че или дозата е сбъркана, или „лекарството“ е сбъркано“, каза Ковачев пред Bulgaria ON AIR.
Той обясни, че когато храната мине смилателния процес в тънкото черво, хранителната плазма поражда вкус в червата – той може да е сладък, кисел и лютиво-горчив. Това се определя от съчетаването на храни.
„Не е препоръчително да се смесват една храна, пораждаща сладък послевкус, с друга с кисел послевкус – това създава предпоставка за ферментация. Това означава промяна на микробиома и храненето е нарушено“, подчерта лекторът по хранене.
Ковачев посочи, че доматите са трудни за съчетаване, защото са „много капризни“. Според него е грешка да се комбинират с моцарела или краставици, а е по-щадящо да се съчетават със зеленолистни например.
„Те пораждат кисел послевкус след смилането. Това означава, че храни, които пораждат сладък послевкус, се „бият“ там в червата. Доматите не е добре да се комбинират с моцарела, чушки, краставици, праз, бамя. Храните, които пораждат лют, парлив, горчив послевкус, са благоприятни за консумиране с домати. Сред тях са зеленолистните“, отбеляза още Ковачев.
Той уточни, че когато в храната се вкара силен огън като люта чушка, чесън или лук – огънят помага разминаването да се намали и да няма толкова силно неблагоприятно влияние. Например когато подлютим доматения сос с чушки – той става по-благоприятен.
„Бих препоръчал не изцяло да махнем доматите, по-скоро да намалим честотата на неблагоприятните комбинации“, добави Ковачев.
Неприятни комбинации са растителни с животински протеини в едно ядене като боб с наденица, но подправките помагат да „напаснат нещата“, които не се съчетават добре.
„Докато е в по-млада възраст човек, заради вътрешния силен огън, по-рядко се налага да се замисля дали му е правилно храненето. Едно от най-важните правила е човек да не преяжда“, посочи лекторът по хранене. Той подчерта, че не се препоръчва късното хранене вечер – добре е да сме вечеряли до 19:00 ч.
Целият разговор може да видите във видеото на Bulgaria ON AIR: