5 противовъзпалителни храни за всеки сезон

Препоръките на нутриционистите

08.04.2025г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
5 противовъзпалителни храни за всеки сезон.Снимка: istock

5 противовъзпалителни храни за всеки сезон.Снимка: istock

Диетологът и нутриционист Sophie Janvier сподели за няколко здравословни храни, които повечето хора подценяват. Според специалиста противовъзпалителната диета помага не само за стабилизиране на теглото, но и за подобряване на храносмилането. Вижте 5 противовъзпалителни храни за всеки сезон.

Хапвайте ядки 

Едни от най-полезните ядки според нутриционистите са бадемите. Те са изключително богати на фибри и растителни протеини и допринасят за производството на противовъзпалителни вещества в организма. Бадемите са чудесни при запек, за здраво сърце, за отслабване. Според западни проучвания, бадемите са полезен източник на омега-3 мастни киселини, намаляват тревожността и помагат в борбата с акнето.

Хубаво е да се консумират сурови бадеми, които предварително са били киснати в хладка вода за 12-15 часа. След това може да се хапват така, да се добавят към смутита, каши с овесени ядки и други. Повече за накисването на ядките може да прочетете тук. 

Свързани статии

Горски плодове

Горските плодове са много богати на антиоксиданти, които се считат за идеален съюзник в борбата с възпалителните заболявания, смятат специалисти. Малините и червеното френско грозде помагат за намаляване на нивата на стрес, а сините боровинки са много полезни за сърцето, намаляват риска от рак и от увреждане на ДНК, сочат западни изследвания.  

Боровинките забавят и процесите на стареене в организма, съдържат особено ефективен вид антиоксиданти – полифеноли. Ягодите, къпините също ни помагат да сме здрави. Като цяло горските плодове имат малко калории и захари. 

Черен шоколад

Преди да купите черен шоколад, потърсете информация кои марки предлагат високо качество на продукта. Избирайте и шоколади с поне 70% съдържание на какао. Какаото е богато на магнезий, антиоксиданти, за които е известно, че забавят процесите на стареене на клетките. Какаото помага за отслабване, полезно е за костите, сърцето. 

Разбира се, него може да консумирате не само под формата на тъмен шоколад. Може да добавяте качествено какао към смутита, здравословни десерти, чаша мляко. 

Свързани статии

Кефир

Ферментиралите храни и напитки са едни от най-полезните противовъзпалителни избори. Те отдавна са доказали своите предимства в борбата срещу възпалителни заболявания. Освен че укрепва имунната система, кефирът подобрява функцията на стомашно-чревния тракт, прави кожата по-хубава. Живите бактерии в кефира са от съществено значение за здравето на червата, което пряко влияе върху общото здравословно състояние. Кефирът помага и за отслабване. 

Елда

Освен киноата, черния и кафяв ориз, елдата е друга противовъзпалителна храна, която можем да консумираме през цялата година. В нея няма глутен, но е богата на растителни протеини и има сравнително нисък гликемичен индекс. Фибрите в елдата помагат на полезните бактерии в червата да усвояват правилно храната. Ето една лесна рецепта за салата с елда. 

Свързани статии

Коментирай