Мазнини, които изглаждат бръчките. Снимка: istock
Ако мечтаете кожата ви да остане без бръчки възможно най-дълго, тогава ви трябват полезни мазнини. Здравословните мазнини в храненето оказват влияние върху кожата отвътре навън, като изглаждат бръчките и поддържат кожата млада, гладка и здрава.
Кокосовото масло е изключително полезно за кожата. То може да се прилага външно под формата на маски, лосиони, домашни кремове, но и да се консумира. По този начин кокосовото масло дава невероятните си ползи за кожа без бръчки отвътре и отвън. Освен здравословни мазнини кокосовото масло съдържа витамин Е, желязо, лауринова киселина, фосфор, които са изключително ценни за кожата.
Снимка: istock
Зехтинът е една от най-полезните мазнини за здрава и млада кожа без бръчки. Той също може да се прилага еднакво успешно външно под всякакви форми, но и да се консумира. Гответе със зехтин, добавяйте го в пресните си ястия и салати, приемайте го в чист вид сутрин на гладно по 1 супена лъжица. Както и да включите зехтина в режима си, той ще се отрази невероятно добре на кожата ви, защото е богат източник на здравословни мазнини, витамин А, витамин Е, антиоксиданти.
Маслата от бадеми и орехи са много наситени с омега-3 мастни киселини, витамин Е и антиоксиданти. Всички те вкупом изглаждат бръчките, подхранват кожата в дълбочина, поддържат я жизнена и здрава. Хапвайте бадеми и орехи сурови или ги включвайте в менюто под формата на масла. Във всичките си форми те имат ползи за кожата.
Омега-3 мастните киселини са сред най-полезните мазнини за кожата. Те са здравословни и за сърдечносъдовата и нервната системи. Омега-3 се срещат преди всичко в рибата, морските дарове, ядките, семената. Омега-3 имат изключително мощно противовъзпалително действие, което помага за намаляване на възпаленията, акнето, черните точки. Полезните мазнини се борят със свободните радикали, причиняващи бръчки и стареене на кожата.
Авокадото е много богат източник на витамин Е, антиоксиданти и фибри, които изглаждат кожата и я предпазват от бръчки. Авокадото трябва да се включва редовно в храненето както под формата на пресен плод, така и под формата на масло. И по двата начина то е ценен източник на полезни мазнини.