Позабравихме малко отровните фъстъци от Африка, лексотана в детската градина, а бяхме на път и месото от Ирландия да забравим. Но не би. Оказа се, че имало още.
Какво споделя Веселка Пашова, началник на единствената лаборатория, която притежава акредитация за изследване на химически замърсители в България за сегашната ситуация?
“Учудена съм, че се изпращат проби до европейски лаборатории, при условие, че ние може да направим това изследване и имаме капацитет да реагираме бързо. Лабораторията ни има резултати по кръгови тестове сравними с най-добрите европейски лаборатории.
Относно изпратените проби – може да се очаква забавяне на резултатите във връзка с огромните количества обработвани в Белгия....”
Какво препоръчват от лабораторията на гражданите?
Да купуват само сурово месо от български производители с установен произход и документи за качество. По възможност да се въздържат от консумация на колбаси и полуфабрикати, на фирми без сертификати, гарантиращи проследяване на цялостния производствен процес. И най-вече да следят дали има анализ на суровината, вложена в производството.
Как е разумно да реагират фирмите, които в момента произвеждат месни продукти?
Фирми вносителки и производствени предприятия, би трябвало да получават месото със сертификат, че конкретната партида не съдържа диоксини, ако нямат такъв е добре да поръчат анализ. Самите търговци, също е добре да проверяват внимателно документите на доставчиците си, за да гарантират сигурността и спокойствието на своите клиенти.
Факти за диоксините:
В европейските и българските нормативни документи с понятието “диоксини” се обозначава група от 17 полихлорирани диоксини и фурани, обединени от особеност в структурата, обуславяща по-високата им токсичност. Диоксините не са краен продукт на производство, а се получават като странични продукти при химични процеси и при горене при температури под 1300 оС. Те са мастноразтворими съединения и като такива, се отлагат във всяка жива тъкан. Структурата им ги прави трудно податливи на ензимно разграждане, което пък обуславя натрупването им в организма и акумулирането им по хода на хранителната верига. Високото съдържание на диоксини в хранителните продукти повишава риска от ракови заболявания при хората.
Факти за метода:
Анализът за съдържание на диоксини е продължителен и трудоемък. Най общо той включва процедури по извличане на диоксините от тъканите, пречистването им от съпътстващи вещества и последващ инструментален анализ. За целта в лабораторията работи газов хроматограф с масселективен детектор с висока разделителна способност. Чрез тази уникална за нашата страна техника може да се извършва околичествяване на диоксини на ниво pg/kg, което означава определяне на концентрации под 10-12.
За лабораторията:
Единствената лаборатория, която притежава акредитация за изследване на химически замърсители в България е на SGS България и съществува от 10 години. Още в началото лабораторията се насочва основно към въвеждане в практиката на методи за изпитване безопасността на храните и фуражите и като резултат получава акредитация за микробиологични анализи на храни, анализ на генно модифицирани храни и диоксини.
Лабораторията на SGS е създадена преди десет години. От 2007 год. лабораторията разширява обхвата на акредитацията си и към химични замърсители, включително диоксини.
* * *
Скъпи ли са диетичните храни?
Преди 50 години храната ни е съдържала 7 пъти по-малко мазнини
Умеем ли да разчитаме етикетите на храните?