Модерно е да се говори за фибри. Съществуват много видове фибри. Кои ги познаваме, кои не – не всички са толкова полезни за стомаха и здравето ни. Основните два вида са разтворими и неразтворими. Едните имат метаболитно действие, а другите – локално, механично действие върху чревния транзит.
Неразтворимите фибри са:
- лигнини – зрели плодове и зеленчуци
- полуцелулоза (разграждаща се от 60% до 85%) – зърнени, трици – целулоза (разграждаща се до около 15%) – пълнозърнесто брашно, зеле, сухи зеленчуци (грах, фасул), морков, ряпа
Разтворимите фибри са:
- пектини – ябълка, грейпфрут, портокал, лимон, мандарина, ягода
- смоли – овесени ядки, други зеленчуци
- лепкави вещества – водорасли
Фибрите образуват “скелета” на плода или зеленчука. Те привличат до 8 пъти от обема си вода!
По материали от книгата “Диетата Портфолио – вашият паспорт към свят без висок холестерол” на Ан Дюфур и Изабел Делальо.
* * *
Фибрите и нашето здраве
Растителни влакна – къде да ги намерим
Коя хранителна добавка за какво е
100-те най-добри храни за здраве и младост