Пестициди и хранене – плодове и зеленчуци

21.05.2009г. / 10 58ч.
Аз жената
Пестициди и хранене – плодове и зеленчуци

Да се хапват плодове и зеленчуци е полезно, всички мислят така. Но пък често не се замисляме, че може и да е опасно. Всички обичат праскови, например, а се оказва, че те са плодът, който задържа най-много остатъци от пестициди. Има и решение – поне ги белете!

Пестицидите са опасни, поне така считат мнозина. Смятани са за невротоксични (отрова за мозъка), канцерогенни и увреждат способността за възпроизводство. От друга страна са неизбежни за съвременното селско стопанство.

Пестициди са всички продукти, разпръснати върху растението, за да го предпазят.

Ето класация на растителните храни, които съдържат най-много пестициди и с които следва да внимаваме:
1. Праскови
2. Ябълки
3. Чушки
4. Целина
5. Нектарини
6. Ягоди
7. Череши
8. Круши
9. Грозде
10. Спанак
11. Маруля
12. Картофи

А ето и тези храни, които не са толкова богати на пестициди:
1. Лук
2. Авокадо
3. Царевица
4. Ананас
5. Манго
6. Аспержи
7. Грах
8. Киви
9. Банани
10. Зеле
11. Броколи
12. Папая

Източник: Shopper`s Guide to Pesticides in Produce, Диетата портфолио, Сиела, 2009.

* * *

Разтворими и неразтворими фибри за добро здраве

Коментирай