По подобие на грипния вирус A(H1N1), биолози кръстиха новосъздаден сорт ябълка с името RS103-130. Наричат я “най-добрата ябълка на света”, тъй като остава сочна 14 дни във фруктиера на стайна температура, а в хладилника може да се запази месеци наред, а вкусът й остава приятен и свеж. Учените са “разработвали” този специален сорт в продължение на двадесет години. Те ни уверяват, че ябълката-чудо не е генно модифицирана (тогава сигурно е плод на кръстосано опрашване), а е създадена на базата на ген, открит в азиатската ябълка Malus Floribunda.
\nНа добър час на новото откритие на учените и дано да я кръстят с по-поетично име, че така напомня на лабораторно изделие!
* * *
Ябълки и чесън зимуват заедно
Храните, които горят мазнини
Десерт от тиква и ябълки