Рак на маточната шийка – предотвратимо заболяване

26.01.2010г. / 11 13ч.
Ивет Лолова
Рак на маточната шийка – предотвратимо заболяване

Ракът на маточната шийка е социално значимо, злокачествено заболяване за България, което отнема по 400 живота годишно у нас. В света ежегодно около 500 хиляди жени заболяват и 250 хиляди от тях умират. Въпреки усилията на всички институции, само в Европа годишно умират 30 хиляди жени от рак на маточната шийка. В България през 2008 има регистрирани 1156 случая, което представлява 2.4 % нарастване на заболяването спрямо 2007 г. Според прогнозите през 2010 г. ще има 1300 нови случаи. Данните на Българския раков регистър сочат, че заболеваемостта на година е 29 на 100 хиляди жени – на челно място в Европейската черна статистика. Тези данни съобщи доц. Здравка Валерианова на състоялата се на 20 януари пресконференция по повод на безплатните прегледи за рак на маточната шийка по повод Европейската седмица за борба с този вид онкологично заболяване.

На срещата присъстваха още д-р Иван Костов – директор на Втора АГ болница “Шейново”, доц. Виктор Златков – директор на Университетска болница “Майчин дом”, д-р Даниела Дариткова, народен представител, Комисия по здравеопазване, подполковник Невяна Митева – председател на “Сдружение на жените военнослужещи в Българската армия”, доц. Андрей Галев – началник на Център епидемиология и хигиена във ВМА и Милена Илиева, главен експерт в Министерство на здравеопазването.

Специалистите поставиха акцент върху това, че има начин за предпазване от рак на маточната шийка – чрез профилактични прегледи, ваксинация и провеждане на масов скрининг на заболяването. За разлика от България, развитите европейски страни са предприели мерки за провеждане на системна и комплексна профилактика, включваща скрининг и ваксинация.

За една добра практика – “мини модел” на скринингова програма, разказа д-р Иван Костов. В болница “Шейново” има определен кабинет за профилактика на рак на маточната шийка. През 2009 г. са прегледани над 2500 пациентки, като на 154 от тях е открито заболяването в достатъчно ранен стадий, за да се отстрани. Този модел е пример за подражание, който трябва държавната политика да следва за да се справи страната с проблема.

За откриване на вируса на рака на маточната шийка има два вида методи. Едните са цитологичните, а другите – ДНК-тестове. “И двата метода са сигнални и чрез тях може само да се каже, че има проблем. С появата обаче на ваксинациите има възможност за контрол над заболяването”, обясни доц. Виктор Златков.

Следващата седмица, по проект на Министерство на отбраната, във ВМА започва ваксиниране на жените военнослужещи в Българската армия. Ще бъдат обхванати всички желаещи жени до 39 години. Повече за проекта разказа подполковник Невяна Митева – Председател на “Сдружение на жените военнослужещи в Българската армия” и доц. Андрей Галев – началник на Център епидемиология и хигиена във ВМА.

“Ангажиментът на държавата към българските граждани е не само по отношение на лечението, но и на профилактиката”, каза д-р Даниела Дариткова и допълни, че целта на правителството е ваксината против рак на маточната шийка да влезе в имунизационния календар, не само като препоръчителна, а като задължителна за девойки над 12 години.

На 28 януари предстои кръгла маса по проблемите на рака на маточната шийка в България, която ще се проведе под патронажа на председателя на Народното събрание – г-жа Цецка Цачева. Инициативата е на Парламентарния консенсус за борба със социално значими заболявания, с председател д-р Лъчезар Иванов. В срещата ще вземат участие Филип Дейвис, председател на Европейската асоциация за борба с рака на маточната шийка, 26 посланика на останалите страни членки на ЕС, политици, министри и представители на редица обществени организации.

\n

Българската държава няма финансов ресурс да осигури първичната ваксина срещу рак на маточната шийка, която да обхване всички момичета над 12-годишна възраст. За сравнение – безплатна ваксина от години се прилага в 16 страни от ЕС, плюс Македония и Швейцария, които са вън от него. Доц. Валерианова подчерта, че за разлика от други видове рак – това заболяване е възможно да изчезне при ефективни, контролирани и целенасочени профилактични мероприятия”.

* * *
Ваксина срещу рак на маточната шийка
Ракът на маточната шийка – как да се предпазим? – интервю с доц. Валерианова

Коментирай